Print this page

Na Facebooku pribúdajú žirafy, hodili by sa skôr ovce

Na Facebooku sa šíri nový nezmysel. Ľudia si menia svoje profilové fotografie na žirafy, na tri dni. Prečo? Lebo neuhádnu nezmyselnú otázku.

 

 

Nie je lepšie miesto na šírenie hoaxov (poplašných správ), fám a rôznych nezmyslov ako sociálna sieť Facebook. Najnovšie sa ľudia lúčia so svojimi profilovými fotografiami a namiesto nich si dávajú žirafy – prežúvajúce, plyšové, animované, kreslené, len s hlavou, okom... ale stále žirafy.

Novinka na Facebooku, ktorá sa šíri po celom svete, nemá nič s myšlienkami spojenými so Slobodou zvierat, záchranou žiráf v Afrike, alebo so zbierkou na žrádlo pre ZOO. Ukazuje len na jedno - na stádovitosť pri šírení nezmyselnej hádanky. Žirafu si podľa zadania dávajú do profilu na tri dni tí, ktorí hádanku neuhádnu, no ďalší sa pripájajú len tak z recesie.

Tu je preklad základnej výzvy v angličtine, ktorá zisťuje, kto je a kto nie je žirafou:

"Skúste veľkú žirafiu výzvu! Dohoda je, že vám dám hádanku. Pokiaľ uhádnete, môžete si nechať svoj profilový obrázok. Pokiaľ sa vám to nepodarí, budete musieť zmeniť svoj profilový obrázok na žirafu na obdobie najbližších troch dní. Odpoveď mi pošlite do správy. Tu je hádanka: o 03:00 zazvoní zvonček a vy sa prebudíte. Sú to nečakaní hostia a sú to vaši rodičia, prišli na raňajky. Máte jahodový džem, med, víno, chlieb a syr. Čo je prvá vec, ktorú otvoríte? Nezabudnite ... pošlite odpoveď len mne. Keď odpoviete správne, napíšem pod status vaše meno. Pokiaľ zle, musíte si zmeniť svoj profilový obrázok."

Za nezmyslom je Andrew Strugnell z Nového Zélandu, ktorý to celé zverejnil ako The Great Giraffe Challenge na youtube a založil na facebooku fanúšikovskú stránku. Strugnell v minulosti zverejnil na youtube viacero videí, no žiadne z nich väčšiu pozornosť nevyvolali. Aj dnes majú len niekoľko desiatok či stovku videní.

Jeho nové video, ktoré spustilo šírenie nezmyselnej hádanky, malo už po dvoch dňoch 55 tisíc zobrazení. Aktuálne po piatich dňoch ich má viac ako pol milióna a stránka na Facebooku okolo 135 tisíc fanúšikov. Žiráf, ktoré pribúdajú na profilových fotografiách užívateľov, je však určite ďaleko viac.  A doposiaľ neznámy Strugnell neskrýva na svojej stránke radosť.