Print this page

Manningová, ktorá stojí za WikiLeaks, a Snowden navrhnutí na Nobelovu cenu Foto: amnesty.org

Zástupcovia viacerých európskych Pirátskych strán sa spojili a predložili svoj návrh na Nobelovú cenu mieru. K nominácii sa pripája aj Slovenská Pirátska strana.

 

 

Členovia Európskeho parlamentu zo Švédskej pirátskej strany a zástupcovia národného parlamentu z Islandskej Pirátskej strany spoločne nominovali amerických whistleblowerov Chelsea Manningovú a Edwarda Snowdena na Nobelovu cenu za mier.

Nobelova cena za mier, dotovaná 900 tisíc eurami, sa udeľuje každoročne už od 10. decembra 1901 v Oslo tým, ktorí „vykonali všetko, čo je v ich silách pre priateľstvo medzi národmi a za zrušenie či zmenšenie existujúcich armád."

Slovenská pirátska strana sa pripája k podpore nominácie oboch whistleblowerov. "Je načase, aby bol naplnený skutočný význam tejto mierovej ceny a najmä v duchu Nobelovho odkazu. To časté zneucťovanie jej ušľachtilej myšlienky nie práve najšťastnejšími nomináciami by malo skončiť a symbolické by bolo, keby ju práve teraz dostali Manningová a Snowden. Bol by to silný odkaz a výrazná podpora aktuálnych demokratizačných procesov vo svete a určite aj pre Slovensko", povedal Milan Gvoth, líder slovenských Pirátov.

Celý text nominácie na Nobelovú cenu mieru

Chelsea Elizabeth Manning (1987) je vojačkou americkej armády. V roku 2013 bola odsúdená k 35 rokom vo vojenskom vezení za zverejnenie stoviek tisíc dokumentov na webe WikiLeaks.

Edward Joseph Snowden (1983) je americký počítačový špecialista, bývalý zamestnanec CIA a bývalý spolupracovník NSA (Národnej bezpečnostnej agentúry), ktorý viacerým médiám zverejnil prísne tajné dokumenty NSA, čo spustilo ďalšiu sériu únikov z NSA, odhaľujúcu prevádzkové detaily o operačných podrobnostiach hromadného sledovania NSA a ostatných členov takzvanej Five Eyes alliancie (združenie "Päť očí"), spolu s celou radou korporátnych a medzinárodných partnerov.