Print this page

Na Street View pribudli špeciálne zbierky zo Slovenska Jasovská jaskyňa

Google pokračuje v zdokonaľovaní slovenských online máp.

 

 

Službu Street View doplnil o špeciálne zbierky panoramatických snímok zo Slovenska. Tie zahŕňajú rôzne kultúrne, historické a prírodné úkazy Slovenska. Špecialitou je zaradenie panoramatických snímok zo slovenských jaskýň.

 Ochtinská jaskyňa

Google nazrel do podzemia Jaskyne Domica, Dobšinskej ľadovej jaskyne, Gombaseckej jaskyne, Ochtinskej aragonitovej jaskyne a do Jasovskej jaskyne. V jaskyniach bolo využité ďalšie špeciálne Street View zariadenie, ktoré sa používa pri nasnímaní interiérov, tzv. trojnožka (Tripod). Slovensko je po Japonsku a Poľsku treťou krajinou na svete, kde boli takto snímané jaskyne.

 

 

O výbere lokalít panoramatických snímok rozhodovali samotní používatelia. Primárnym cieľom snímania boli víťazné TOP 3 lokality – Vysoké Tatry, Oravský hrad a Slovenský raj. Spoločnosť Google oznámila, že nasnímala a zdigitalizovala niekoľko desiatok ďalších lokalít, pamiatok či turistických atrakcií.
So špeciálnymi Street View zariadeniami batohom (Trekkerom) a trojkolkou (Trikom) Google nasnímal Vysoké a Nízke Tatry, Slovenský raj, pamiatky Banskej Štiavnice, Zámok v Bojniciach, Oravský hrad, Spišský hrad, Kaštieľ Betliar, Ľubovniansky skanzen, Múzeum Oravskej dediny, ZOO Bojnice, Zámok Bojnice, Jazierko lásky, termálne kúpalisko Bešeňová a ďalšie lokality.

Špeciálne zbierky Street View
Technológia Street View sa využíva aj v špeciálnych projektoch, ako je mapovanie UNESCO pamiatok, pobrežia Amazonky, švajčiarskych Álp alebo interiérov galérií v rámci Art Projektu. Nedávno boli Mapy Google obohatené aj o zábery z Benátok, z Eiffelovej veže, či z najvyššej budovy sveta Burdž Chalífa.