Print this page

Internetová reklama rástla medziročne o 18 percent

Pozitívny rast investícií bude pokračovať aj počas roku 2014.

Podľa údajov IAB Slovakia dosiahol internetový reklamný trh v absolútnych číslach Net/Net medziročný nárast o 18 percent. Z 56 miliónov eur v roku 2012 vzrástol na 65,8 miliónov v roku 2013.

IAB Slovakia pri zbere dát príjmov z internetovej reklamy za celý trh použila novú metódu. V minulom roku snažili sme sa proces zberu a publikovania dát ešte ďalej spresniť a zaviedli sme novú exaktnejšiu metodiku, ktorú sme aplikovali aj spätne na rok 2012, povedala pre Omédiách.com výkonná riaditeľka Michaela Slaninová.

Podľa typu internetovej reklamy sú najdominantnešími displejová reklama (36%) a paid-for-search (38%). Displejová reklama, do ktorej patria všetky typy bannerov a videí, zaznamenala medziročne nárast o 11 percent. Paid-for-search skončila s medziročným nárastom 24 percent.

„Odhadujeme, že pozitívny rast investícií bude pokračovať aj počas roku 2014. Základným predpokladom na to je i rast online populácie SR o 7 percent (od februára 2013 do februára 2014) na úroveň 3,301.236 pripojení, čo predstavuje absolútny nárast o približne 203-tisíc. Reklamou je možné osloviť už 3,155.982 reálnych užívateľov zo Slovenska, ktorí rástli oproti minulému roku o 6% (182-tisíc)," povedala Slaninová. (Zdroj: gemiusTraffic2, prieskum AIMmonitor).

 

IAB Slovakia (predtým Asociácia internetových médií) funguje od mája 2005 ako združenie subjektov pôsobiacich na slovenskom internetovom trhu, ktorého hlavným cieľom je zabezpečiť informovanosť o internete a možnostiach jeho využitia ako reklamného média. V súčasnosti má IAB Slovakia 37 členov. Objemy za publikované dáta nahlásilo 21 relevantných členov. Údaje pozostávajú z media-net-net hodnoty reklamy na členských serveroch IAB Slovakia a kvalifikovaného odhadu IAB Slovakia tržieb slovenských a medzinárodných nečlenských serverov.