Čo sa najviac hľadá na spravodajských weboch?

Print this page

Čo sa najviac hľadá na spravodajských weboch?

Až polovica internetovej populácie dáva prednosť obsahu na webe pred obsahom v klasických tlačených médiách - potvrdzuje to aktuálny výskum spoločnosti Mediaresearch Slovakia. Polovica respondentov v ňom uviedla, že by tlač nebola ochotná kupovať, keby bol podobný obsah dostupný na internete zadarmo.

Čitatelia verní klasickým tlačeným titulom sú v menšine: len tretina ľudí by bola ochotná tlač kupovať, i keby bol podobný obsah voľne dostupný na internete. „Z respondentov z radov internetovej populácie by nákupu tlačovín zostali verní prevažne starší ľudia, užívatelia s nižším vzdelaním a ženy," povedal Marek Zámečník, zástupca riaditeľa spoločnosti Mediaresearch Slovakia.

Na spravodajských weboch sa najčastejšie vyhľadávajú domáce správy (aspoň raz denne ich sleduje 62 % respondentov), počasie (59 %) a horúce aktuality (55 %). Naopak najmenej vyhľadávané je kultúrne spravodajstvo (aspoň raz denne ho číta 22 % ľudí) a analýzy a komentáre (18 %).

Respondenti vo výskume ďalej odpovedali na otázku, čo podľa nich robí spravodajský web dôveryhodným. Najväčšiu váhu ľudia prikladajú kvalite a hĺbke informácií, dôležitá je pre nich napríklad aj silná značka alebo trvalé odporúčania priateľov.

Výskumu sa zúčastnilo 504 respondentov starších ako 15 rokov zo Slovenského národného panelu.