Operátori upozorňujú na podozrivé SMS, ktoré sa šíria

Operátori upozorňujú na podozrivé SMS, ktoré sa šíria Foto: Orange

Neobvyklé SMS v ruskom jazyku aj s odkazom na ruskú stránku a smajlíkom dostalo už viacero ľudí. Na ich škodlivý obsah upozorňujú aj operátori.

 


Spoločnosť Orange zaevidovala šírenie dvoch typov podozrivých SMS správ s potenciálne škodlivým obsahom, ktoré sa šíria na telefónne čísla operátorov na Slovensku.

 

Prvý typ SMS správy spravidla s ruským textom obsahuje linku na neznámu webstránku so škodlivým kódom. Druhý typ správy funguje ako flash SMS, teda SMS správa, ktorá sa prijímateľovi automaticky zobrazí na displeji. Po jej otvorení, resp. kliknutí na webovú stránku uvedenú v SMS správe, sa prijímateľovi do telefónu nainštaluje škodlivý kód, ktorý túto SMS správu rozposiela ďalej na kontakty v telefónnom zozname.

„Zákazníkom odporúčame, aby v žiadnom prípade neklikali na podozrivé linky v SMS správach a neotvárali SMS správy s neznámym obsahom alebo od neznámych či neobvyklých odosielateľov. V súčasnosti prijímame technické opatrenia, s cieľom zablokovať prístup na podozrivé webstránky šírené týmito správami," upozorňuje spoločnosť Orange.

„Všetkým zákazníkom mobilných služieb odporúčame zvýšiť pozornosť pri prijatí podozrivých nevyžiadaných SMS správ a vyhnúť sa ich otváraniu. Zároveň odporúčame inštaláciu antivírusového softvéru do svojho zariadenia," píše O2.