Print this page

Google vyrobil vlastné auto, bez volantu a brzd

Auto je zaujímavé tým, že nemá volant ani pedále, v podstate sa nemusí ani obsluhovať. Stačí povedať miesto kam chcete ísť a auto to zariadi.

 


Auto je určené skôr na kratšie vzdialenosti, maximálna rýchlosť je okolo 40 km/hod. Dizajn je jednoduchý a oblý, pričom vo vnútri je miesto pre dvoch pasažierov. Najdôležitejšou časťou auta je laserové zariadenie namontované na streche, ktoré sníma okolie.

 

Auto predstavila spoločnosť na oficiálnom blogu ako výsledok vlastného vývoja. Je vhodné ako dopravný prostriedok napríklad pre seniorov, ktorí už nemôžu riadiť auto, alebo pre tých, ktorí sú roztržití, či niečo vypili.

Spoločnosť teraz pripravuje niekoľko prototypov. „Budú navrhnuté tak, aby fungovali bezpečne a samostatne bez ľudského zásahu. Nebudú mať volant, pedál plynu alebo brzdový pedál, pretože ich nepotrebujú. Náš softvér a senzory robia všetku prácu. Vozidlá budú veľmi jednoduché. Vezmú vás, kam chcete ísť, stačí stlačiť tlačidlo."

Senzory odstraňujú mŕtve uhly a identifikujú objekty do vzdialenosti viac ako dvoch futbalových ihrísk vo všetkých smeroch, čo je obzvlášť užitočné v rušných uliciach s množstvom križovatiek. Vo vnútri sú dve miesta pre cestujúcich (s bezpečnostnými pásmi), priestor pre ich veci, tlačidlá štart a stop a displej, ktorý zobrazuje trasu.

Spoločnosť plánuje zmontovať približne sto prototypov vozidiel a v lete ich bude testovať. „Ak všetko pôjde dobre, radi by sme v Kalifornii spustili pilotný program a ak sa technológia bude vyvíjať podľa našich plánov, chystáme spoluprácu s partnermi, ktorí rozšíria túto technológiu do sveta," oznámila spoločnosť.