Print this page

Na Facebooku sa šíri ďalší podvod

Ak vás váš známy pýta cez Facebook zaplatiť čo i len malú platbu, majte sa na pozore.

 


Česká polícia upozornila, že zaznamenali nový druh podvodného konania. „Neznámy páchateľ alebo páchatelia sa snaží od nič netušiacich ľudí vylákať peniaze," upozornila česká polícia.
„Zatiaľ sme prijali niekoľko oznámení, avšak na základe skúseností našich kriminalistov možno očakávať ďalšie prípady," píše.

 

Ako podvod vyzerá? Užívateľ väčšinou dostane správu od svojho existujúceho "facebookového priateľa," ktorý žiada o drobnú finančnú výpomoc, ktorú je nutné zaplatiť platobnou kartou. V skutočnosti dotyčný priateľ o ničom netuší a komunikuje v jeho mene podvodník. „S užívateľom potom páchateľ touto cestou komunikuje, môže ho napríklad presviedčať, že ide len o päťdesiat korún na doplnenie kreditu na stávku alebo iné služby, ktoré on sám kvôli zablokovanej karte nemôže zaplatiť.

Po dohode potom zasiela odkaz, ktorým sa webová stránka presmeruje inde, resp. na podvrhnuté stránky, ktoré vyzerajú reálne, môžu kopírovať stránky existujúcich spoločností." Užívateľ tu vypíše svoje údaje o platobnej karte. Problémom je, že nedochádza k skutočnému zaplateniu symbolickej sumy, ale platobné údaje sú ďalej využité k iným platbám, z účtov sú odčerpané postupne ďalšie sumy.

Na sociálnej sieti stačí kliknúť na málo uveriteľný nadpis - napríklad že zomrel Karel Gott. Odkaz vedie na stránky, ktoré ale neexistujú. Vaši priatelia potom dostanú správu, že potrebujete požičať 50 korún, vysvetľuje web tn.cz. Problémy mala napríklad česká šansonierka Renata Drössler, ktorej hackeri napadli účet a niektorí jej priatelia prišli o peniaze.

Polícia odporúča, aby ste v takomto prípade žiadne peniaze neplatili a okamžite informovali políciu. Podobné prípady sa objavili už aj v minulosti.

Požiadali sme slovenskú políciu, či aj na Slovensku zaregistrovali takéto prípady.

Aktualizácia 5. 6.:  Registrujeme prípady podvodov na Facebooku, ale je ich zanedbateľný počet, povedal pre Omédiách.com policajný hovorca Michal Slivka. 

"Podrobnejšiu štatistiku takýchto konaní nevedieme, no z praxe vieme uviesť, že podobných prípadov býva ročne nahlásených zanedbateľné množstvo, ich počet by sme zrátali na jednej ruke. Na podvodné konanie páchatelia využívajú rôzne prostriedky, prakticky čokoľvek, čo
môže zvýšiť dôveryhodnosť ich konania pri vylákaní neoprávneného prospechu. Preto každému odporúčame vždy skutočnosti overiť a na podvodné ponuky alebo žiadosti nereagovať," povedal Slivka.