Print this page

Facebook mení podmienky a opäť sa šíria fámy Foto: Facebook

Na facebookových profiloch pribúdajú oznámenia o ochrane súkromia.

 

 

Facebook od 1. januára 2015 mení zmluvne podmienky. Užívateľom oznamuje, že používaním jeho „služieb po 1. januári 2015 vyjadríte súhlas s aktualizovanými zmluvnými podmienkami, zásadami využívania údajov a súborov cookie a so zobrazovaním relevantnejších reklám na základe aplikácií a webových stránok, ktoré používate." Facebook vysvetľuje, že nové podmienky zohľadňujú nové funkcie, na ktorých pracoval s cieľom, aby boli zrozumiteľnejšie. „Uvádzame tiež vylepšenia reklám na základe aplikácií a webových stránok, ktoré používate mimo Facebooku (behaviorálna reklama online), a poskytujeme vám kontrolu nad zobrazovaním týchto reklám."

Hoci pravidlá sa zásadne nemenia, medzi mnohými užívateľmi sa šíri panika zo straty súkromia a na facebookových profiloch sa objavujú zdieľané, či skopírované oznámenia o ochrane súkromia s výhradami k Facebooku, ktoré začínajú vetou: "V reakcii na novú politiku FB vás informujem, že všetky moje osobné údaje, ilustrácie, kresby, články, karikatúry, obrázky, fotografie, videá, atď. sú predmetom mojich autorských práv (v súlade s Bernským dohovorom) ...


Ide pritom o starú fámu, ktorá sa šírila aj pred dvoma rokmi, ale aj pred pol rokom, keď Facebook menil podmienky.

Zverejnenie textu nijak neovyplyvní, ako Facebooku bude používať vaše údaje, či fotografie. Na to má užívateľ dosah sám, podľa toho, ako si nastaví súkromie.

Nové podmienky, platné od roku 2015, si môžte porovnať so starými z roku 2013, kde už vtedy bolo ustanovenie o duševnom vlastníctve a používaní fotografií, videozáznamov a pod. Podrobnosti o používaní informácií sú jednoducho napísané v Zásadách využívania údajov, ktoré zverejnil Facebook.

Niektoré údaje, napríklad fotografie Facebook naozaj používa. "Ľudia sa niekedy pýtajú, ako sú ich údaje zdieľané s inzerentmi. Tieto aktualizácie na tom nič nemenia – inzerentom pomáhame osloviť ľudí relevantnými reklamami bez toho, aby sme ich informovali, kto ste," vysvetľuje Facebook.

V praxi to znamená, že napríklad ak dáte like na nejakú stránku, priateľom sa ukáže vaša fotografia pri konkrétnej stránke, ktorá si zaplatí reklamu, čo je bežný jav aj aktuálne.