Print this page

Režisér zverejnil celý film na YouTube. Reaguje tak na jeho nelegálne sťahovanie Vorel Film

Český film Gympl patrí medzi najsledovanejšie aj najsťahovanejšie české filmy. V komédii Gympl hrajú Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Hanák či Ondřej Trojan.

 

 

Režisér a producent Tomáš Vorel sa rozhodol sprístupniť širokej verejnosti svoj celovečerný film Gympl. Film umiestnil ako prvý český celovečerný snímok úplne zadarmo a v najvyššej HD kvalite na verejný kanál YouTube „Je to odpoveď na ilegálne šírenie filmu cez rôzne úložiska a kanály, ktoré ponúkajú ukradnutý film v neprijateľnej technickej kvalite," cituje hovorkyňu distribučnej spoločnosti Vorel Fiml web totalfilm.cz.

Film bol natočený v roku 2007 v koprodukcii s Českou televíziou a kinematografickým fondom Českej republiky. V roku 2007 sa dostal do kín a mal rekordnú návštevnosť, videlo ho okolo pol milióna divákov, no získal aj prvú priečku medzi nelegálne sťahovanými filmami.

"Gympl som vybral preto, že je to legálne aj nelegálne najviac sťahovaný český film na internete. Nejde len o pirátske úložiská. Tento rok vznikli desiatky portálov, ktoré sa tvária legálne, ale pritom ponúkajú české filmy bez licencie a v mizernej kvalite," povedal podľa tlačovej správy distribučnej spoločnosti Tomáš Vorel.

Kanál YouTube si vybral preto, že v ňom vidí jediný seriózny nadnárodny portál, ktorý ctí autorský zákon a umožňuje tvorcom a výrobcom, aby ich ukradnuté filmy boli okamžite identifikované a vymazané. "Keby sa v tomto ohľade všetci správali ako YouTube, nepotrebujeme protipirátske únie, právnikov, pokutovanie a zatváranie pirátov, čo je nekonečný a často márny boj," povedal Vorel.

Uvažuje aj o postupnom zverejnení ďalších filmov. "Ak bude Gympl legálne zadarmo na internete naďalej takto úspešne fungovať, sprístupníme týmto spôsobom všetky svoje filmy. Legálne umiestnenie filmov na internete v technicky dokonalej kvalite. S tým spojené príjmy z reklamy vnímam ako vznik významného distribučného kanálu celovečerných filmov, "povedal Vorel.

Gympl je komédia o študentoch, učiteľoch, rodičoch a graffiti. Pedantný fyzikár (Milan Šteindler), strnulý češtinár (Jiří Schmitzer), jalový telocvikár (Martin Zbrožek), ekologický učiteľ výtvarnej výchovy (Tomáš Matonoha), mondénna riaditeľka školy (Eva Holubová) a ďalší vyučujúci podľa svojich predstáv formujú úbohých študentov na skostnatelom gymnáziu. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy radšej nechodia a keď sa tam náhodou ukážu, tak celé hodiny spia, lebo po nociach maľujú graffiti.