Print this page

Z webumenia.sk si môžete stiahnuť obrazy ako reprodukcie Autor: Ľuba Lauffová, WU

Diela Martinčeka, Hložníka, Filu, Galandu, Dürera, fotografov, sochárov aj unikátne zbierky európskych umelcov. To všetko je možné podrobne pozerať v kvalitnom rozlišení priamo na webe. Čo sa vám páči si môžete vytlačiť, stiahnuť, alebo za pár eur objednať reprodukciu aj s rámom.

 

 

SNG sprístupnila časť svojich zbierok širokej verejnosti cez Webumenia.sk. Čo je virtuálna výstava diel z depozitárov slovenských zbierkotvorných galérií, podobné aké majú v zahraničí už mnohé galérie.

„U mnohých diel môžete obdivovať ich detaily, či už ide o ťahy štetcom alebo výjavy v pozadí," informuje galéria. Súčasťou zbierky sú diela zo Slovenskej národnej galérie, Oravskej galérie, Liptovskej galérie, Galérie umenia v Nových Zámkoch a Galérie mesta Bratislavy.

Digitálne reprodukcie autorskoprávne voľných diel si môžete stiahnuť v pôvodnej veľkosti, umiestniť na vlastnú webstránku, vytlačiť, alebo digitálne upraviť. „Ak si si chcete dať svoje obľúbené dielo vytlačiť v profesionálnej kvalite, stačí vyplniť objednávku a počkať si na výrobu a doručenie do predajne Ex-Libris," píše galéria. Pri ďalšom šírení je potrebné uviesť meno autora, názov, inštitúciu a zdroj (webumenia.sk). „Ak plánujete využiť reprodukcie na komerčné účely, prosím informujte nás o vašich plánoch vopred, vieme vám poradiť," upozorňuje galéria.

Karol Kállay MoskvaII, Webumenia.sk

Spestrením je, že každý návštevník má možnosť obrázky „tagovať" – k reprodukovanému dielu priradiť tag – výraz vyjadrujúci tému, asociáciu, popis detailu... "Nástroj sa osvedčil ako vynikajúca propagácia zbierok SNG s pozitívnymi ohlasmi verejnosti," píše galéria.

Autori majú na novom Webe umenia svoj vlastný profil, ktorý vás prevedie prepojeniami medzi študentmi a učiteľmi, spolupracovníkmi a partnermi

Na Webe umenia budú postupne pribúdať zbierky ďalších galérií a nové funkcie, rovnako ako pôvodný obsah. Už čoskoro tak budete môcť vyhľadávať podľa farieb, prehliadať si umenie podľa miest na mape, alebo si ukladať obľúbené diela do vlastného profilu.