Print this page

Nahláste nám nenávistné komentáre, vyzýva generálny prokurátor

„Škoda, že sa ich neutopilo viac... Do plynu s nimi..." Také a podobné komentáre a často aj vyhrážky pribúdajú stále častejšie na sociálnych sieťach.

 

 

Nesúvisia len s utečeneckou krízou. Podobné komentáre sa objavujú aj pri rôznych iných témach - o Rómoch, LGBTI problematike ale napríklad aj o cirkvi.


V zahraničí sú známe viaceré prípady, keď diskutérov za nenávistné komentáre postavili pred súd a dostali za ne trest.

Viac: Českého občana odsúdili za status na Facebooku

Podobný postup sľubuje aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Akékoľvek nenávistné prejavy, ktoré sa objavujú (najmä na sociálnych sieťach) v súvislosti s riešením problematiky migrantov (utečencov) považujem za neprípustné," povedal v reakcii pre Denník N Čižnár.

Zároveň zdôraznil, že každý má právo vyjadriť svoj názor k tejto problematike, avšak spôsobom, ktorý je spoločensky a z hľadiska trestnoprávnych noriem akceptovateľný.

Aj takéto obrázky a nenávistné komentáre sú už bežnou súčasťou komunikácie ľudí na Facebooku:

Odporúčame aj: Nemecký minister kritizuje Facebook, že nemaže xenofóbne príspevky

„Každé verejné vyjadrenie, ktoré svojím obsahom bude hanobiť migrantov (utečencov) pre ich štátnu príslušnosť, náboženské vyznanie alebo bude podnecovať k nenávisti k týmto ľuďom a bude napĺňať znaky konkrétneho trestného činu, bude zákonným spôsobom posúdené a vybavené v trestnom konaní," povedal Čižnár a zároveň vyzval všetkých, kto má vedomosť o takomto verejnom vyjadrení, podal oznámenie na Generálnu prokuratúru SR alebo na príslušnú krajskú, resp. okresnú prokuratúru.