Kto je autorom kreslenej Eiffelovky ako symbolu solidarity s Parížom?

Kto je autorom kreslenej Eiffelovky ako symbolu solidarity s Parížom? Foto: FB Jullien

Jednoduchá čiernobiela kresba, ktorá spája pacifistický symbol s jednoduchým zobrazením Eiffelovej veže - vznikla už v noci z piatka na sobotu, keď sa svet postupne dozvedal o hrozivých teroristických útokoch v Paríži.

Počas niekoľkých hodín sa kresba obrovskou rýchlosťou rozšírila po internete. Teraz je symbolom solidarity s Francúzskom a jej autor, francúzsky grafik Jean Jullien, sa vyrovnáva s tým, že získal doslova celosvetovú popularitu vďaka spontánnemu náčrtku, ktorý vznikol za pár sekúnd.

Tridsaťdvaročný Francúz Jullien žije v Londýne. V piatok večer sedel pri rádiu a počúval podrobnosti o útokoch vo svojej vlasti a pritom namočil štetec do tušu a začal maľovať.

"Bola to reakcia. Najskôr ma napadlo využiť mierový symbol ... Potom som premýšľal nad symbolom Paríža, a ako prvý mi samozrejme prišla na myseľ Eiffelova veža. Jednoducho som tie dve veci spojil. Nebolo za tým žiadne veľké premýšľanie. Bola to skôr inštinktívna, ľudská reakcia, "povedal francúzsky grafik, ktorého dielo sa potom rýchlosťou blesku rozšírilo po sociálnych sieťach, kde ho zdieľali desiatky tisíc ľudí.

Nový symbol sa už v sobotu objavil na plagátoch, tričkách či transparentoch.

Rýchlo získaná popularita Jullien prekvapila. "Som trochu zahanbený tým, že som dostal taký priestor kvôli tak tragické udalosti. Ukazuje to ale, že dokážeme komunikovať nielen ako ľudia, ale ako celá spoločnosť. Prelamuje to ľady," povedal. "Ľudia sa ma pýtajú, aké to je, byť slávny, o tom ale nepremýšľam. Ide o to, že to ľudia zdieľajú. Proste pomôžete niečomu na svet a potom len sledujete, ako to ďalej žije svojím životom ... Je to zvláštny pocit . Ale som rád, že to ľudia používajú bez ohľadu na národnosť a na to, kde sa práve nachádzajú, či v Paríži alebo inde, "dodal.