Print this page

Moderátor sa rozhodol bojovať s urážkami na Facebooku - s vlastným rypákom Reprofoto

Poľský moderátor, ktorý na internete býva častým terčom nadávok a urážok, sa rozhodol bojovať s nenávisťou nezvyčajným videom.

"Rozhodol som sa použiť svoj 'rypák', aby som ukázal, že urážky na internete zostávajú, nemiznú," vysvetlil Jaroslaw Kužniar vo svojej šou v televízii TVN, prečo sa rozhodol pre natočenie klipu, ktorý zobrazuje premenu jeho vlastnej tváre pri internetových urážkach: napríklad "keď vidím tvoj rypák, ruka sa mi zviera v päsť ", cez" nech si ťa Arab pomýli s kozou "až po "šlapku".

"Chceme upozorniť, že nie je existencia offline a online. Ak napádame a urážame niekoho na sieti, ubližujeme. Prípadov je čím ďalej viac," konštatovala Joanna Grabarczyková, koordinátorka kampane "StopHejt" , ktorá sa zameriava proti šíreniu nenávisti.

Problém sa podľa nej zďaleka netýka len známych osôb, pretože nenávisť môže vyvolať čokoľvek: vzhľad, vek, pôvod, pohlavie.

Ohlasy na "Kužniarov rypák" na internete sú rôzne: od nadšenia z moderátorovej odvahy a nekonvenčnosti cez znechutenie nad údajným pokrytectvom a "hraním si na obeť" až po zlosť, že z "celej tej pseudoreklamy srší nenávisť k tým hnusným pravicovým, fašizujúcim, nevychovaným hulvátom, zatiaľ čo proeurópski, ľavicoví sympatizanti gayov a lesbičiek, ochotní prijímať moslimov, sú jediné obete všetkej nenávisti na internete."