Ako dopadol malý afgánsky Messi v igelitovom tričku? Rodina musela ujsť

Ako dopadol malý afgánsky Messi v igelitovom tričku? Rodina musela ujsť Foto: Twitter

Rodina päťročného afganského chlapca, ktorého dojemné fotografie v igelitke s menom a číslom futbalistu Lionela Messiho sa stali hitom na sociálnych sieťach, sa kvôli obavám o bezpečnosť po stupňujúcich sa telefónnych vyhrážkach presťahovala do Pakistanu.

 

 

Britskému denníku The Guardian to povedal chlapcov otec Muhammad Arif Ahmádí.

"Náš život sa stal utrpením," uviedol Ahmádí, ktorého syn Murtaza po zverejnení fotky na začiatku roka dostal od argentínskej futbalovej hviezdy podpísaný dres. Rodina vraj svoju vlasť opustiť nechcela, ale hrozby boli čím ďalej vážnejšie a Ahmádí sa dokonca obával, že jeho syn bude unesený. "Predal som všetok majetok a svoju rodinu odviezol z Afganistanu, aby som ochránil život syna i ďalších členov rodiny."

Po krátkej etape v Islamabade, ktorá ich vraj stála veľa peňazí, sa nakoniec rodina usadila v pakistanskej Kvéte a dúfa, že tu nájde lepší život.

Vo februári mnohé svetové médiá písali, že chlapec má veľkú nádej, že sa aj stretne so svojím futbalovým idolom. Afganská futbalová federácia uviedla, že je so súčasným hráčom Barcelony v kontakte a stretnutie zorganizuje. To však podľa Ahmádího nevyšlo. "Murtaza ale stále dúfa, že jedného dňa sa so svojím hrdinom stretne," povedal Ahmádí.

Murtaza pochádza z chudobnej rodiny, ktorá žila vo stredoafghánskej provincii Ghazní. Rodičia si nemohli dovoliť synovi kúpiť skutočnú kópiu dresu argentínskeho hráča, a tak chlapcovi jeho starší brat  vyrobil aspoň napodobeninu.

Použil na to igelitovú nákupnú tašku, ktorej modré a biele pruhy pripomínajú dres argentínskeho národného tímu. Na takéto „tričko" potom fixkou napísal Messiho meno a číslo desať, ktoré futbalista nosí. Fotky malého afganského chlapca sa v polovici januára objavili na facebooku a stal sa z nich virálny hit.