Print this page

Facebook odvolal cenzúru slávnej fotografie z Vietnamu Foto: FB/Kim Phuc

Sociálna sieť Facebook berie späť svoje skoršie rozhodnutie odstrániť zo stránok slávnu fotografiu nahého vietnamského dievčatá popáleného napalmom za vietnamskej vojny.

 


Agentúre AFP to dnes povedal hovorca spoločnosti. Facebook tak reagoval na protesty na sociálnych sieťach a na výčitky, že poškodzuje "ikonický status a historický význam" fotografie.

 

Facebook pôvodne rozhodnutie odstrániť fotografiu odôvodnil vnútornými regulami, ktoré nepripúšťajú zobrazovanie nahoty. "Obrázok nahého dieťaťa je za normálnych okolností v rozpore s pravidlami našej sociálnej siete a v niektorých krajinách by dokonca mohol byť považovaný za detskú pornografiu. V tomto konkrétnom prípade ale uznávame historický a globálný význam tohto dokumentu," povedal hovorca Facebooku.

Fotograf agentúry AP, ktorý získal za fotografiu Pulitzerovou cenou, zachytil vo Vietname utekajúce nahú deväťročné dievča, ktorá po napalmovom útoku na svoju obec kričí bolesťou a hrôzou. Na Facebooku snímku umiestnil Nór Tom Egland akú súčasť kolekcie vojnových fotografií.

Cenzúre Facebooku boli podľa AFP vystavení aj užívatelia, ktorí sa Eglanda zastávali. Obeťou cenzúrneho zásahu sa ako prvá premiérka stala aj predsedníčka nórskej vlády Erna Solberg, ktorá sama v mene slobody slova snímku vietnamskej dievčatá na Facebooku vystavila.