Ktoré celebrity fandia Clintonovej a ktoré Trumpovi?

 Ktoré celebrity fandia Clintonovej a ktoré Trumpovi? Foto: FB Madonna

Vypätá kampaň pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA podnietila k verejnému vystúpeniu na podporu niektorého z kandidátov viac osobností ako obvykle.

K demokratke Hillary Clintonovej sa priklonili predovšetkým umelci, vrátane "ťažkých váh" filmového sveta, ako je Meryl Streepová, Richard Gere alebo Robert De Niro. Svojich zástancov predovšetkým medzi bývalými akčnými legendami a športovcami má Donald Trump, ktorému otvorene fandia boxer Mike Tyson alebo herci Chuck Norris, Sylvester Stallone, Bruce Willis a Clint Eastwood. Zvučných mien je ale v Trumpovom tábore menej ako u Clintonovej.

Oscarová herečka Streepová podporila svoju favoritku okrem iného na júlovom zjazde Demokratickej strany. Vo svojom prejave spomenula rôzne ženy, ktoré boli vynikajúce vo svojom odbore a otvorili cestu ostatným. "Tieto ženy majú niečo spoločné: schopnosť myslieť, veľké srdce a zapálenie pre vec," povedala Streepová s tým, že taká je podľa nej aj Clintonová. V júni si neváhala pri paródii na newyorského miliardára vytvoriť účes a la Trump, nasadila falošný pupok a natrela tvár samoopaľovacím krémom.

V poslednom mesiaci do kampane na podporu demokratky výraznejšie zasiahla komička Amy Schumerová, ktorá počas vystúpenia v Tampe nazvala Trumpa oranžovým a sexuálne obťažujúcim monštrom. Asi 200 Trumpových fanúšikov ju preto vypískalo a na protest odišlo. Schumerová im potom napísala sarkastický otvorený list, v ktorom sa Trumpovým priaznivcom "ospravedlnila" a sľúbila, že sa pôjde liečiť.

To, že bude voliť Clintonovú, dala verejne najavo tiež vplyvná celebrita a hviezda sociálnych sietí Kim Kardashian. Bývalá ministerka zahraničia bude podľa nej najlepšie reprezentovať USA a "má pre (najvyšší úrad) potrebné predpoklady."

Zo známych režisérov demokratickú uchádzačku o funkciu šéfa Bieleho domu podporili napríklad Quentin Tarantino, Steven Spielberg, ďalej herci Sigourney Weaverová, George Clooney alebo Jim Parsons (Sheldon z Teórie veľkého tresku), zo spevákov Madonna, Lady Gaga, Beyoncé, Katy Perry a Elton John a tiež známa komička a moderátorka Ellen DeGeneres.

Prostoreký Trump môže do svojho tábora počítať napríklad boxerskú legendu a búrliváka Mikea Tysona. "Mal by byť prezidentom Spojených štátov. Skúsme niečo nové. Amerika by mala byť riadená ako podnik, kde na farbe nezáleží," uviedol slávny športovec v rozhovore s Huffington Post.

Podľa herca Jona Voighta, otca Angeliny Jolie, je Trump "zábavný, hravý, osobitý, ale predovšetkým čestný človek". Trump je jediná osoba, ktorá môže zabezpečiť, aby Amerika znovu prosperovala, uviedla hviezda z filmu Polnočný kovboj.

K republikánovým hlasným priaznivcom sa pridala aj bývalá viceprezidentská kandidátka Sarah Palinová, herci Clint Eastwood a Kirstie Alleyová alebo spoluzakladateľ PayPalu Peter Thiel, ktorý je podľa americkej tlače jedným z mála členov technologickej komunity, ktorí podporujú Trumpa. Zo športovcov by chcel Trumpa v Bielom dome vidieť tiež známy hráč amerického futbalu Tom Brady alebo americký herec a bývalý profesionálny wrestler Hulk Hogan.

Hlavný ekonóm skupiny GAM Larry Hatheway ale súdi, že ohromná podpora kultúrnych elít Clintonovej veľmi nepomôže, ba dokonca naopak, pretože niektorí nerozhodnutia voliči ju môžu vnímať ako kandidátku establishmentu. "A keď niekto z tohto prostredia, ako Clint Eastwood, podporí Donalda Trumpa, má to pravdepodobne oveľa väčšiu váhu, pretože ide v podstate proti prúdu," povedal Hatheway stanicu CNBC.