Print this page

Japonská dievčenská kapela vyvolala pobúrenie - obliekla si nacistické kabáty Twitter Keyakizaka46

Populárna japonská dievčenská kapela sa ocitla pod paľbou kritiky po tom, čo vystúpila v kostýmoch pripomínajúcich nemecké vojenské uniformy z nacistickej éry a pochválila sa s tým na sociálnych sieťach.


Za incident sa dnes ospravedlnila spoločnosť Sony Music Japan po tom, čo ju k tomu vyzvalo židovskej Centrum Simona Wiesenthala. To v pondelok uviedlo, že je použitím uniforiem u dievčenskej kapely znechutené.

"Vidieť mladé dievčatá na pódiu a v hľadisku tancovať v uniformách v nacistickom štýle spôsobuje utrpenie obetiam nacistickej genocídy," vyhlásil Abrahám Cooper z tejto medzinárodnej židovskej organizácie pre ľudské práva.

Členky kapely Keyakizaka46 sa na koncerte 22. októbra predstavili v šatách pripomínajúcich niekdajší nemecký vojenský kabát, v čiernych pršiplášťoch a vojenských čiapkach so znakom podobným ríšskej orlici.

"Úprimne sa ospravedlňujeme, že sme kvôli nedostatku pochopenia (historických súvislostí) spôsobili pohoršenie," uviedlo hudobné vydavateľstvo Sony Music Entertainment (Japan), ktoré s kapelou spolupracuje. "Berieme tento incident vážne a urobíme maximum, aby sme zabránili jeho opakovaniu v budúcnosti," dodalo vydavateľstvo.

Obyvatelia väčšiny ázijských krajín sú menej citliví ohľadom používania nacistických symbolov, než je tomu na Západe. Centrum Simona Wiesenthala už v minulosti protestovalo proti incidentom napríklad v Južnej Kórei alebo v Thajsku.

b