Print this page

Vzniká nová strana Kresťanská demokracia - Život a prosperita Reprofoto youtube/A.Čulen

Novú stranu zakladajú nespokojní odídenci z KDH.

 Kresťanská demokracia - Život a prosperita je názov novej strany, ktorú pripravujú niekoľkí bývalí členovia KDH. Informáciu pre Omédiách.com potvrdil jeden z členov prípravného výboru Peter Molda.

Členmi prípravného výboru sú okrem Moldu aj Miroslav Vetrík (usporiadateľ korunovačných slávnosti v Bratislave), bývalý člen KDH, ktorý kandidoval aj za starostu bratislavského Starého Mesta, a Tibor Pénzeš, bývalý asistent poslanca KDH Pavla Abrhana.

Prípravný výbor minulý týždeň podal na Ministerstve vnútra SR návrh na založenie kresťanskej národnej strany „Kresťanská demokracia – Život a prosperita“.

„Program hnutia bude pozostávať z 11 zásadných bodov, ktoré sa zaväzujeme zaviesť ako celok a 11 bodov politík, ktoré sa zaväzujeme na Slovensku zrušiť tak, aby sme dosiahli účinnú zmenu, že Slovensko bude dobre spravovaná krajina bez ohľadu na to, kto zastáva verejné funkcie,“ povedal Molda pre Omediach.com.

Molda, ktorý je manažérom v spoločnosti Železnice SR, patril ku konzervatívnejšiemu krídlu v KDH. Svoje názory zverejňoval na blogu na stránke postoj.sk a na dezinformačnom webe hlavnespravy.sk, rovnako aj Pénzeš. "Preto som z KDH vystúpil, aby som sa aj ja mohol slobodne vyjadrovať a nemusel sa stotožňovať s jeho liberálnym smerovaním,“ napísal na svojom blogu Peter Molda v máji tohto roka.

Na posledných blogoch Molda obhajuje kňaza Kuffu pred jeho kritikmi: „Poukazovať na Mariána Kuffu ako na “čudáka”, ktorý našu spoločnosť zadúša zaostalými ideami a stredovekou teológiou, sa stalo lacnou vstupenkou do liberálnych kruhov, ako bolo niekedy nadávanie na kapitalizmus vstupenkou do sveta socializmu.“

K hlavným bodom programu strany bude patriť „výrazná podpora rodiny a ochrana života nie v deklaratívnej, ale v praktickej agende.“ Ďalej chcú zmenu volebného systému, aby volič mal väčšiu váhu pri výbere poslancov a posilnila sa priama demokracia. „Zavedenie princípu „priamy dôkaz, priama žaloba“, kedy bude umožnené obrátiť sa v trestných veciach priamo na súd, ak občan má dostatočné dôkazy o spáchaní trestnej činnosti konkrétnym páchateľom rovnako, ako je tomu v iných občianskych a obchodných sporoch,“ povedal Molda.

Pripravovaný politický subjekt má byť politickým hnutím zdola, „čo nevylučuje, že komunikujeme a budeme komunikovať aj s ľuďmi činnými v politike a s viacerými ohlásime v blízkej budúcnosti spoluprácu.“

Chcú posilniť postavenie Slovenska v EU v agende hospodárstva, bezpečnosti a ochrany vonkajších hraníc. No zároveň chcú elimináciu vplyvu EU predovšetkým v bioetických a kultúrnych otázkach.