Print this page

Pozor na povianočné výpredaje, nie je zľava ako zľava Reprofoto youtube Shelbizleee

Povianočné výpredaje sú v e-shopoch a kamených obchodoch v plnom prúde a prvá etapa zliav prichádza už prvé dni po Vianociach. Nie je však zľava ako zľava.

Tak ako po minulé roky, aj teraz platí, že v prípade zliav treba zostať obozretným. Práve v priebehu veľkých výpredajových akcií, aké prebiehajú koncom decembra a začiatkom januára, sa ceny rovnakých produktov môžu u rozličných predajcov líšiť až o desiatky percent. Znamená to, že fantastické zľavy nemusia mať s výhodnými ponukami nič spoločné. Často sú len návratom k priemernej trhovej cene produktu, upozorňuje porovnávač cien Heureka v tlačovej správe.

„Obchodníci ponúkajú tisíce produktov za zľavnené ceny už dnes. Netreba sa však nimi nechať opantať a hoďte na ne aj druhý pohľad. V prípade veľkých výpredajov vrátane tých povianočných je určite na mieste overiť si cenu produktu a nenechať sa oklamať. Stáva sa, že deklarovaná cena, nemá s realitou nič spoločné,“ vysvetľuje marketingový riaditeľ nákupného radcu Heureka Michal Vodák.

Zľavy sa zvyčajne líšia podľa segmentu, ale tradične býva tovar zľavnený o 10 až 20%. Heureka monitoruje vývoj a porovnanie cien celoročne. „Vývoj si vedia skontrolovať zákazníci veľmi jednoducho – pri každom tovare uvádzame krivku pohybu priemernej ceny výrobku,“ vysvetľuje Vodák. „Tak si okamžite skontrolujete, či je výsledná cena po zľave pre vás výhodná. Môže sa stať, že rovnaký tovar nájdete v inom e-shope za ešte výhodnejšiu cenu, než je tá, ktorú v zľave ponúkajú iní obchodníci,“ pripomína Vodák.

Heureka ako porovnávač tovarov podľa neho združuje zhruba 11-tisíc e-shopov a pravidelne ich kontroluje, aby sa zákazníci nenechali napáliť.