Print this page

V New Yorku začal platiť zákaz predávať jedlo v jednorazových plastových obaloch Foto: ec.europe.eu

V New Yorku od dnes platí zákaz predávať potraviny v jednorazových plastových obaloch. Vychádza sa z toho, že recyklácia týchto kontajnerov odpadkov je ekonomicky neúnosná.

 

Počnúc dneškom nesmú newyorskej obchody a reštaurácie jedlo predávať a ponúkať v plastových obaloch na jedno použitie vrátane krabičiek, pohárikov, podnosov a misiek.

Výnimkou sú podľa newyorského hygienického úradu obaly, do ktorých bolo jedlo vložené pred predajom v danom zariadení, misky, v ktorých sa predáva surové mäso, a plasty slúžiace k ochrane tovaru pri preprave.

Podniky, ktorých sa nariadenie týka, majú lehotu šiestich mesiacov, v ktorej sa musia prispôsobiť novým požiadavkám. Po jej vypršaní, teda po 30. júni, môžu byť potrestané pokutou, ktorá sa bude stupňovať podľa toho, koľkýkrát bude podnik pristihnutý. Pri treťom a vyššom priestupku to bude 1000 dolárov.

Pri predaji potravín sa majú využívať vhodnejšie obaly, napríklad z hliníka, pevných plastov, papiera, skla a kompostovateľných materiálov.

O obmedzení plastových obalov sa snaží aj Európa. Británia chce zdvojnásobiť na desať pencí (cca 10 centov) poplatok za plastové tašky pri maloobchodnom predaji. Európska komisia vlani navrhla zakázať plastové výrobky na jedno použitie. Zákaz, ktorý zatiaľ existuje v dočasnej podobe, má začať platiť o dva roky.