Print this page

Výzva politikom a političkám: Nezneužívajte tému LGBT v predvolebných kampaniach Foto: FB Dúhový Pride BA

Festival Dúhový PRIDE vyvrcholí 20. júla 2019 sprievodom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V tejto súvislosti organizátori festivalu vyzývajú slovenských politikov a političky, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach, hľadali riešenia problémov, ktoré ľudí naozaj trápia a prijali konečne legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny.


Od ostatného PRIDE-u prebehli troje voľby a o pár mesiacov nás čakajú ďalšie. Namiesto hľadania a presadzovania riešení problémov, ktoré trápia všetkých ľudí na Slovensku, však politická reprezentácia zneužíva tému práv LGBT ľudí ako nástroj politického boja a rozdeľovania spoločnosti. LGBT ľudia sú vyčleňovaní ako niekto, kto nezdieľa rovnaké hodnoty a morálku ako väčšina, a kto ohrozuje rodinu ako inštitúciu či dokonca vlastné deti. Už celá generácia LGBT ľudí vyrastá s tým, že o ich súkromnom a rodinnom živote sa vedie politická diskusia. Politici sa celé desaťročia hádajú o tom, či majú právo vybrať si svojho partnera, založiť rodinu a vychovávať svoje deti. Nikomu z väčšiny by sa nepáčilo, keby uznanie jeho rodinného stavu záležalo od vôle politikov, štátu či cirkví. Vytvorenie všeobecného právneho rámca, ktorý umožní uplatniť základné práva aj ľuďom tvoriacim rozmanité typy rodín, by nemalo závisieť od osobného názoru, presvedčenia, liberálneho či konzervatívneho zmýšľania politika, ktorý má oprávnenie navrhovať a prijímať zákony.


Vo výzve Robte politiku pre ľudí a nie pre boj! preto žiadame od politickej reprezentácie:
1. aby sa v predvolebných kampaniach zdržala akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárala z LGBT ľudí na základe falošných tvrdení obraz nepriateľa a kultivovala verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku;
2. aby pre páry rovnakého pohlavia zákonom ustanovila podmienky na štátom uznané uzavretie ich rodinného spolužitia a formu obradu pred orgánom štátu, ktorým ho štát akceptuje.

Celé znenie s podporujúcimi organizáciami tu: http://duhovypride.sk/index.php/politika-pre-ludi/


PRIDE je podujatie nadväzujúce na podobné sprievody vo svete, ktoré upozorňujú, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.
V tomto roku sme sa rozhodli zverejniť výzvu slovenskej politickej reprezentácii a budeme pre ňu hľadať podporu od ľudí, oznámili organizátori.