Print this page

Rast O2 nepoľavil ani v prvom polroku Foto: O2

O2 zaznamenalo medziročný nárast zákazníckej bázy o 5%, keď k 30. júnu 2019 evidovalo celkovo vyše 2,080 mil. SIM kariet. Výnosy operátora v prvých šiestich mesiacoch medziročne vzrástli o 3% na 145 mil. eur. Jednou z najrastovejších zložiek sú dátové výnosy, ktoré sa za prvý polrok medziročne zvýšili o takmer 30%. Zisk pred úrokmi a zdanením (EBITDA) za prvých 6 mesiacov medziročne stúpol o 14% na vyše 58 mil. eur.

 

 

„Rast výnosov, zisku, zákazníckej bázy ako aj pokrytia rýchlou 4G sieťou pokračoval aj v druhom kvartáli 2019. Zákazníkom sme v ňom spríjemnili využívanie našich služieb silnou hardvérovou propozíciou, kde sme im k vybraným smartfónom pribalili aj ďalší telefón, alebo smart náramok. Vstup do nového segmentu sme zavŕšili štartom predaja nášho produktu pre podnikateľov pod názvom O2 eKasa. Okrem toho sme stihli otvoriť najväčšiu predajňu na Slovensku, či zákazníkom umožnili získať poistku k nákupu nového smartfónu na jeden mesiac bezplatne. Zároveň sme sa však opäť postavili na stranu zodpovednosti – tentokrát sme sa zamerali na telefonovanie za volantom. Ako mobilný operátor sme odštartovali v apríli kampaň, v ktorej odmeňujeme zodpovedných šoférov tak, aby sme ich motivovali k bezpečnej jazde bez mobilného telefónu v ruke. A že to myslíme vážne, upustili sme od umiestňovania billboardov a bigboardov pri rýchlostných cestách, tak aby sme ich pri jazde nerušili. Veríme, že aj našimi aktivitami vieme prispieť k väčšej bezpečnosti a zlepšeniu podmienok v našej krajine,“ uviedol Peter Gažík, generálny riaditeľ O2.

Prehľad prevádzkových ukazovateľov

Zákaznícka báza sa k 30. júnu 2019 oproti porovnateľnému obdobiu vlaňajška zvýšila o 5% na vyše 2,080 mil. Výrazne rástol počet zákazníkov platiacich na základe faktúry, ktorých podiel na celkovej zákazníckej báze vzrástol na takmer 64%. Priemerný mesačný výnos na zákazníka (ARPU) dosiahol k prvému polroku 10 eur.

 Prehľad udalostí v prvom polroku 2019

 O2 si udržalo dlhodobú pozíciu lídra v zákazníckej skúsenosti, keď už po desiatykrát za sebou zvíťazilo v januári tohto roka v nezávislej ankete „TECHBOX roka 2018“, v ktorej čitatelia hlasujú aj v kategórii najlepší operátor na Slovensku za predchádzajúci rok. O2 v čase valentínskeho týždňa pridávalo zákazníkom, ktorí si zobrali k Zlatému alebo Platinovému O2 Paušálu smartfón Huawei P20 Lite aj druhý smartfón ako darček. Navyše zákazník získal aj zľavu na ďalší z O2 paušálov alebo O2 Dáta vo výške 5 eur mesačne.

O2 vo februári ohlásilo vstup na trh elektronických registračných pokladníc. Systém O2 eKasy je založený na skúsenostiach z Českej republiky a rovnako aj Chorvátska. Okrem kompletného riešenia pokladne, POS terminálu a tlačiarne operátor poskytuje aj automatické pripojenie na dátovú sieť. Mesačná platba za O2 eKasu je 25 eur, v čom je zarátaná splátka zariadenia a celková služba eKasy (licencia za softvér, chránené úložisko, aktualizácie, technická podpora a pripojenie zariadenia). 

O2 v marci aktualizovalo svoje systémy, ktorých výsledkom je napríklad aj rýchlejšia obsluha zákazníkov na predajniach. Týmto krokom O2 zavŕšilo proces úplného prechodu na inovatívny systém asistovanej samoobsluhy.

Operátor O2 začiatkom apríla odštartoval v rámci svojej iniciatívy Dátuj zodpovedne kampaň Nebuď pirát, ktorej cieľom bolo upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo používania telefónov za volantom. O2 v rámci kampane motivuje vodičov k zodpovednej jazde odmeňovaním v podobe dát. Tí si mohli stiahnuť bezplatnú aplikáciu O2 Extra výhody, do ktorej operátor integroval navigáciu Sygic vylepšenú o monitoring povolenej rýchlosti a dotykov displeja telefónu počas jazdy. Po dvoch mesiacoch od začiatku kampane si aplikáciu O2 Extra výhody s navigáciou vyskúšalo viac ako 4 000 šoférov, ktorí spoločne najazdili takmer 63 000 jázd a takmer 1 000 000 km.

O2 tiež v rámci iniciatívy Dátuj zodpovedne neumiestňuje od februára tohto roka billboardy a bigboardy pri rýchlostných cestách, keďže negatívne vplývajú na pozornosť vodičov počas jazdy. 

Zákazníci O2 mohli v máji a júni k 4 rôznym telefónom značky Huawei (P30 Pro, P30, P30 Lite a P Smart) získať aj druhé zariadenie značky Huawei v rámci ponuky 1+1 len za úvodnú platbu 2 eurá pri využití špeciálneho 24 mesačného bonusu. Takto výhodne mohli druhý telefón získať k svojmu novému alebo existujúcemu programu O2 Paušál alebo O2 Dáta. 

O2 myslí aj na riziká súvisiace s poškodením všetkých novokúpených smartfónov. Každý zákazník O2, ktorý si od 3. mája zakúpil nové zariadenie so službou O2 Poistka, môže získať od O2 poistenie voči náhodnému poškodeniu, zničeniu alebo krádeži na jeden mesiac bezplatne. Poistenie je možné uzavrieť na 25 mesiacov, pričom služba je bez viazanosti. 

O2 a olympijský víťaz Matej Tóth tento rok už tretíkrát spoločne rozširujú v rámci Slovenska O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha, projekt, ktorého cieľom je všeobecná pohybová príprava detí na základných školách. Projekt je zameraný na motiváciu detí k športu a vytváranie pozitívneho vzťahu k pohybu, a to vďaka komplexnej a prepracovanej metodike, za ktorou stoja nielen tréneri, ale aj detský psychológ či fyzioterapeut Mateja Tótha.

O2 koncom mája otvorilo novú predajňu v bratislavskom OC Aupark. Presun doterajšej predajne v Auparku do nových priestorov umožnil O2 otvoriť svoju najmodernejšiu a zároveň najväčšiu predajňu s predajnou plochou až 170 m2. Nachádza sa v nej aj najširšie portfólio vystaveného hardvéru a príslušenstva a je schopná vybaviť najväčší počet zákazníkov zo všetkých predajní. V predajni sa nachádza samoobslužná zóna, v rámci ktorej sú pre zákazníkov k dispozícii počítače so samoobslužnou aplikáciou Moje O2, kde si môžu vybaviť väčšinu požiadaviek sami bez pomoci asistenta, ktorý je však v prípade potreby vždy k dispozícii.

O2 pravidelne, už niekoľko rokov, pripomína udalosti 17.novembra 1989 a hodnoty s ním spojené. Tento rok k svojim aktivitám pridalo aj grantovú výzvu Férovej Nadácie. K 30. výročiu tak plánuje prerozdeliť 30 000 eur.

Koncom júna 2019 pokrývalo O2 sieťou 4G LTE takmer 96,8% ľudí na Slovensku. Vlastná 2G sieť bola dostupná už pre vyše 99,5% ľudí.