Print this page

Pozvánka pre Matoviča a Sulíka na pivo: Na stretnutie sa dobre oblečte Foto: OĽaNO

Združenia z oblasti stravovania a hotelov poslali premiérovi Igorovi Matovičovi a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi otvorený list:

 

Vážený pán predseda vlády,

vážený pán podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva,

dnes, viac ako inokedy, je dôležité ťahať za jeden povraz. Konštruktívna diskusia, spoločné hľadanie riešení a pomoc ľuďom v núdzi sú jedinou cestou ako prekonať koronakrízu.

Aj my chceme pomôcť. Členovia platformy na záchranu sektora gastro služieb #stálemámechuť preto Vás, premiéra a ministra hospodárstva, pozývajú na spoločné pivo.

Osviežujúce pivo a chutné jedlo odjakživa spája ľudí. Pomohli vzniku množstva dobrých nápadov a skutočných priateľstiev, ktoré pretrvali. Tento princíp fungoval v dobrých časoch, aj keď nám nebolo vždy do smiechu. Dá sa povedať, že naša história sa často písala pri prestretom stole.

Cieľom stretnutia je ponúknuť Vám možnosť sadnúť si za jeden stôl, kde budete môcť v dobrej viere a priateľskej atmosfére hľadať spolu riešenia, ktoré zachránia stravovacie prevádzky pred krachom a umožnia ich postupné znovuotvorenie.

Tak ako viacero ďalších odvetví, aj gastro sektor zažíva svoju najväčšiu krízu od vzniku Slovenskej republiky. V dôsledku prvej vlny pandémie na jar a nových obmedzení prijatých vládou v posledných týždňoch sú reštaurácie, kaviarne i pohostinstvá v kritickej finančnej situácii a bez perspektívy zlepšenia v dohľadnej dobe. V tomto období klesli tržby v gastro sektore až o 80 %.

Veľa prevádzkovateľov bolo z finančných dôvodov nútených zatvoriť a mnoho ďalších sa pripravuje takýto krok urobiť - čo znamená stratu živobytia pre tisíce ľudí, ktorých zamestnávajú. Prvé kroky uvoľňovania obmedzení síce už začali, ale sektor gastro služieb bol vynechaný. Bez okamžitej pomoci a jasného plánu tento sektor jednoducho neprežije.

My však pevne veríme, že spoločne to zvládneme!

 

RSVP: Váš záujem o stretnutie pri pive prosím potvrďte na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Uvedomujeme si, že obaja ste veľmi vyťažení. Po potvrdení Vášho záujmu budeme preto okamžite kontaktovať vaše kancelárie a nájdeme najbližší možný termín spoločného stretnutia vo vami schválenej prevádzke v Bratislave alebo Trnave.

P.S.: Na stretnutie sa prosím teplo oblečte. Pivo a jedlo sa podľa platných nariadení podáva z výdajného okienka a konzumuje len vo vonkajších priestoroch. Členovia #stálemámechuť s hrdosťou zabezpečia pivo, jedlo, deky a dodržanie všetkých hygienických opatrení.

V mene všetkých partnerov platformy #stálemámechuť:

Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska

Asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov

Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska

Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd

Iniciatíva Zachráňme gastro!

Pomáhame si - gastro v korone

Pomoc pre gastro

Potravinárska komora Slovenska

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov

Slovenský zväz spracovateľov mäsa

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

 

Za platformou #stálemámechuť stoja podnikatelia, ktorí bojujú za záchranu gastro sektora na Slovensku v rámci etablovaných záujmových združení alebo prostredníctvom nových iniciatív. Tieto organizácie sú pripravené a majú chuť hľadať efektívne riešenia pre problémy, ktoré Slovensku prináša korona kríza