Print this page

Biden predstavil svoj tím pre komunikáciu, tvorenia ho len ženy (FOTO) Foto: B: Joe Biden

Novozvolený americký prezident Joe Biden predstavil svoj komunikačný tím, ktorý tvoria iba ženy. Riaditeľkou komunikácie Bieleho domu sa stane hovorkyňa Bidenového volebného štábu Kate Bedingfieldová. Bidenovou tlačovou hovorkyňou bude Len Psakiová, ktorá bola hovorkyňou ministerstva zahraničia za vlády Baracka Obamu, uviedla agentúra Reuters.

Hovorkyňou viceprezidentky Kamaly Harrisovej bude Symone Sandersová, ktorá bola hlavnou poradkyňou kampane Bidena a Harrisovej. Riaditeľkou pre komunikáciu budúcej prvej dámy Jill Bidenovej bude Elizabeth Alexanderová, hovorkyňa Bidena v čase, keď zastával funkciu viceprezidenta. Ďalšími členkami tímu budú Karin Jeanová-Pierrova, Ashley Etiennová a Pili Tobarová.

"Som hrdý na to, že dnes môžem predstaviť prvý hlavný komunikačný tím Bieleho domu tvorený výlučne ženami," uviedol Biden vo vyhlásení.

Biden ešte pred zvolením sľuboval, že jeho tím bude odrážať rôznorodosť americkej spoločnosti. Tento jeho záväzok sa podľa podľa zdrojov amerických médií bude snažiť naplniť tiež vymenovaním niekoľkých osôb tmavej pleti do vodcovských pozícií vo svojom ekonomickom tíme.

Riaditeľkou úradu pre správu a rozpočet by sa podľa informácií médií mala stať Neera Tandenová, ktorá je prezidentkou a generálnou riaditeľkou liberálneho inštitútu Centrum pre americký pokrok. Pracovala aj ako ekonomická poradkyňa exprezidenta Baracka Obamu a neúspešnej kandidátky na prezidentku Hillary Clintonovej.

V Nigérii narodený Adewale Adeyemo bude priamym zástupcom Janet Yellenovej, ktorú Biden plánuje nominovať do pozície ministerky financií. Adeyemo bol vysoko postaveným ekonomickým poradcom Obamu a tiež prvým riaditeľom jeho neziskovej nadácie.

Cecilia Rouseová, v súčasnosti dekanka fakulty verejnej a medzinárodnej politiky Princetonskej univerzity, sa postaví do čela Rady ekonomických poradcov (CEA), čo je hlavný poradný a analytický ekonomický orgán v Bielom dome. Predsedníčka CEA tiež bola hlavnou hovorkyňou Bieleho domu v ekonomických otázkach.

Podľa informácií denníka The New York Times by sa zrejme najbližším Bidenovým ekonomickým poradcom mal stáť Brian Dees, ktorý sa postaví do vedenia Národnej ekonomickej rady (NEC). Tá je všeobecne považovaná za vplyvnejšiu ako CEA, keďže pôsobí priamo v západnom krídle Bieleho domu, kde sú prezidentove kancelárie.

Bidenov tím informácie médií o vysokých ekonomických pozíciách zatiaľ nekomentoval, vyjadriť sa odmietli aj samotní predpokladaní kandidáti. Tandenovú, Rouseovú a Adeyemoa by musel do nominovaných pozícií potvrdiť Senát.