Print this page

Foto: Coca-cola Foto: Coca-cola

Coca-cola prichádza na trh s novinkou – zelenou colou s názvom Life v ekologickejšom balení a s prírodným sladidlom.

 


Zelený nie je nápoj, ale len etiketa. „Je to zatiaľ skúšobná verzia v Argentíne," povedal pre Omédiách.com Tomáš Kočí, ktorý sa na Slovensku vyjadruje za spoločnosť Coca-cola. Spoločnosť zatiaľ neoznámila, či ju rozšíri aj do ďalších krajín.

 

Nasadenie novej verzie sprevádza reklamný spot so známym hitom Kiss me od skupiny Sixpence None The Richer.

Nezvyčajne inovovaná coca-cola sa objavila v Argentíne na začiatku leta. Od klasickej coly sa odlišuje tým, že je osladená nielen cukrom ale aj prírodným sladidlom steviol-glykosidou, ktoré sa získava z rastliny stévia. Tú pôvodne používali na sladenie indiáni z Paraquaya. Až v posledných rokoch jej použitie v potravinárstve schválili aj úrady – v Amerike v roku 2008 a v EÚ v roku 2011. Pre svoju vysokú mieru sladkosti a prakticky nulovú kalorickú hodnotu sa steviol glykozidy používajú ako prírodné sladidlo vhodné pri výrobe nízkokalorických potravín pre diabetikov a ľudí, ktorým lekár predpísal redukčnú diétu.

Na rozdiel od umelého sladidla, ktoré sa bežne používa pri dosládzaní nápojov, nové sladidlo má prírodný pôvod.  Aby tento motív Coca-cola viac zdôraznila, nazvala nápoj Life a etikety sú zelené. Na tlačovej besede v Buenos Aires prirovnala ich uvedenie na trh k roku 2005, keď bola predstavená Coca-Cola Zero. Zmenila sa aj flaša, ktorá je rýchlejšie recyklovateľnejšia, ako bežné plastové flašy. Invatívna zelená koa má rôzne obaly.

Stéviu používajú už niekoľko rokov viaceré potravinárske firmy, dokonca aj Coca-cola. "Od apríla minulého roku máme v predaji nealkoholické nápoje Nestea," povedala pre české Hospodárske noviny Andrea Janottová zo spoločnosti Coca-Cola. Energetická hodnota sa znížila o 30 percent. Steviou dosladzuje svoje produkty aj Kofola, ktorá steviou dosladzuje dietnu Kofolu ale aj nápoj pre deti Jupík, ale aj pivovar Černá hora, píšu české Hospodárske noviny.