Print this page

Ministerstvo reaguje na Cibulkovej ponuku robiť kampaň: Radšej nech ide robiť dobrovoľníčku na covid oddelenie Foto: Facebook Dominika Cibulková

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo stanovisko k prednostnému očkovaniu tenistky Dominiky Cibulkovej, ktorú v Univerzitnej nemocnici v Bratislave zaočkovali spolu s manželom v prvej vlne, hoci nespĺňali žiadne kritéria na prednostné očkovanie.

Dominiku Cibulkovú spolu s jej manželom Michalom Navarom prednostne zaočkovali v bratislavskej nemocnici v čase, keď mali vakcínu dostávať zdravotníci a ľudia z kritickej infraštruktúry. Informáciu priniesol Denník N. Hodinu po zverejnení informácie reagovala na facebooku statusom, v ktorom tvrdí, že netušila, že sa dopúšťa vážneho pochybenia. Zároveň sa Cibulková ponúkla, že bude vakcíne robiť kampaň. "Veľmi rada akýmkoľvek ďalším spôsobom pomôžem v osvetovej kampani na podporu vakcinácie, ktorú považujem za bezpečnú a očkovanie proti Covidu za jediný správny a zodpovedný prístup," napísala Cibulková.
 
Podrobnosti: Cibulková k jej prednostnému zaočkovaniu: Netušila som, že sa dopúšťam vážneho pochybenia
 
Ministerstvo zareagovalo na ponuku Cibulkovej byť súčasťou očkovacej kampane takto: "Vítame, že sa pani Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. V tejto chvíli by najlepšou formou kampane bola dobrovoľná práca v nemocniciach a následné informovanie o vážnosti ochorenia COVID-19 a dôležitosti očkovania."
 
Ministerstvo zároveň odsúdilo postup bratislavskej nemocnice: "Nemocnice dostali niekoľko dokumentov, v ktorých je jasne definovaný nielen postup pri evidencii, skladovaní a podávaní vakcín, ale aj presnejšie stanovuje okruh osôb, ktoré majú byť v tejto fáze očkované ako prvé, a to bez výnimiek. S nemocnicami budeme preverovať, či nedošlo alebo nedochádza k ďalším porušeniam postupov a pravidiel očkovania. Ak zistíme pochybenia, budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti, vrátane finančných sankcií pre manažment nemocnice.
V prípade neoprávneného očkovania v Univerzitnej nemocnici v Bratislave išlo o individuálne zlyhanie, ako dnes uviedla Univerzitná nemocnica Bratislava Kramáre. Vedenie nemocnice rozhodlo, že pracovník, ktorý do oficiálnych zoznamov zdravotníkov doplnil osoby mimo poradia, už nebude pracovať vo vakcinačnom centre, ani sa nijakým spôsobom nebude podieľať na vakcinácii."