Print this page

Smrť Kellnera podľa médií mení aj mocenskú mapu Česka Foto: PPF

Obchodné, ale aj politické vzťahy v Česku výrazne zasiahne smrť najbohatšieho Čecha, väčšinového majiteľa skupiny PPF Petra Kellnera. Uvádzajú to české servery vo svojich komentároch k úmrtiu podnikateľa. Médiá pripomínajú úzke väzby Kellnera s vplyvnými politikmi v Česku. Kellner zahynul v sobotu v aljašských horách pri leteckom nešťastí.

"Nečakaná smrť multimiliardára Petra Kellnera môže úplne zmeniť po roky budované biznisové a vplyvové väzby, a v dôsledku toho fakticky prekresliť mocenskú mapu v krajine," píše sa v komentári na serveri iDnes.cz . Svet biznisu aj politiky teraz podľa servera ovládne chaos a obavy, čo nastane po Kellnerovej smrti. "Petr Kellner síce do českej politiky priamo nevstúpil, aj tak ju ale ovplyvňoval," uvádza server Deník N . "Politikou v krajine postupne hýbali (prezident Václav) Klaus, (prezident Miloš) Zeman či (premiér Andrej) Babiš. Ale potom tu bol ten, ktorý hýbal nimi," píše o Kellnerovi server Aktuálně.cz .

"Bol, spolu s ďalšími, na začiatku oligarchizácie celej spoločnosti, prerastaní biznisu, financií, médií a politiky. Jeho dôležitý biznis v Číne a Rusku bez diskusií ovplyvnil politickú orientáciu Hradu, politiku všetkých azimutov, ako rád hovorí pán prezident, ktorý všetky azimuty namieril na Východ, "uvádza o Kellnerovi Forbes .

"Vzhľadom k tomu, ako aktívne sám Kellner riadil stratégiu celej skupiny (PPF), bude ťažké nejako nadviazať, nájsť nový mozog firmy," uvádza iDnes.cz. Chaos v biznise po Kellnerovej smrti sa potom podľa médií prenáša do politickej sféry. "Moc skupiny je tak veľká, že hladká výmena jej lídra je pre Česko v niektorých ohľadoch aj podstatnejšia než to, kto na jeseň vyhrá voľby do snemovne," píše Aktuálne.sk. "Zatiaľ čo v PPF teraz držia smútok, na mnohých miestach od ministerstiev až po viacero finančných skupín zavládla skôr nervozita. Kellnerove impérium sa za niekoľko rokov v Česku tak zavŕtalo do základnej infraštruktúry štátu, že akákoľvek zmena kurzu je zásadná po celú krajinu," uvádza server.

"Kellner na rozdiel napríklad od 'kolegu' (premiéra a bývalého majiteľa holdingu Agrofert) Andreja Babiša sa nikdy nesnažil o aktívnej vstup do politiky, fakticky v nej ale aj on výrazne pôsobil, aj keď len sprostredkovane. Či jeho faktický vplyv nijak nezmenšovalo," doplňuje server iDnes.cz. Podľa komentára mal Kellner nadštandardné vzťahy s prezidentmi Václavom Klausom aj Milošom Zemanom i s ďalšími vplyvnými politiky z rôznych strán.

Na úzke vzťahy Kellnera s ľuďmi z politiky upozorňuje aj Denník N. "Každý podobne rozsiahly biznis, ako prevádzkuje PPF, sa nutne musí pretínať s politikou. U aktivít zosnulého Petra Kellnera to ale platilo v miere, ktorá nie je ani u veľkých hráčov obvyklá. Investičná skupina financovala inštitút bývalého prezidenta Václava Klausa a jej poslednú výročnú správy Kellner využil pre hodnotové a politické apely, "uvádza server.

Pritom o konkrétnych politických postojoch Kellnera sa roky veľa nevedelo. "O svojich politických postojoch sa verejne vyjadroval minimálne, neposkytoval rozhovory k aktuálnemu dianiu a držal sa bokom verejného záujmu," píše Denník N. "Možno - súdiac podľa tých posledných odkazov z výročných správ o koreňoch v Česku, o slobode a zodpovednosti - bol pripravený to meniť. To sa už nedozvieme. V každom prípade ale vieme, že jeho vplyv na českú politiku i spoločnosť bol ohromný - a pritom, bohužiaľ, zostal skrytý, "uvádza Forbes.