Print this page

Volkswagen omylom zverejnil tlačovú správu, v ktorej prezradil Voltswagen Foto: facebook Volkswagen

Nemecký koncern Volkswagen omylom vydal s mesačným predstihom správu, v ktorej oznamuje, že svoju americkú súčasť premenuje na Voltswagen of America. Informoval o tom spravodajský server CNBC. Nový názov odkazuje na snahu nemeckej automobilovej skupiny presadiť sa v USA s elektromobilmi.

Správu s dátumom 29. apríla, ktorú omylom zverejnil na svojom webe v pondelok, Volkswagen medzitým odstránil. Jej autenticitu serveru CNBC potvrdil zdroj oboznámený s plánom automobilky. Názov divízie má podnik v Spojených štátoch zmeniť v máji. Ide podľa neho o "verejnú deklaráciu budúcich investícií do elektrickej mobility".

Nápis Voltswagen bude umiestnený na všetkých modeloch poháňaných elektrinou. Podľa tlačovej správy, ktorá sa na pár okamihov objavila na webe Volkswagenu, bude Voltswagen of America divíziou Volkswagen Group of America a dcérskou spoločnosťou skupiny Volkswagen. Sídliť bude v meste Herndom v štáte Virgínia.

Volkswagen budúcnosť automobilového sektora vidí v elektromobilite, s ktorou má veľké plány. Len do roku 2025 chce do vývoja elektromotorov investovať približne 35 miliárd eur a ďalších 27 miliárd eur plánuje vložiť do digitalizácie. Vďaka elektrine, digitalizácii a ekologickej prevádzke chce Volkswagen v roku 2050 dosiahnuť takzvanú klimatickú neutralitu.

Akcie Volkswagenu od začiatku roka posilnili o viac ako 70 percent. Podporili ich práve viaceré oznámenia ohľadom stratégie v oblasti elektromobilov. V polovici marca firma okrem iného oznámila, že tento rok plánuje viac ako zdvojnásobiť odbyt elektromobilov a že do roku 2030 plánuje mať v Európe šesť tovární na výrobu batérií.