Print this page

Banka darovala tri autá organizáciám, ktoré pomáhajú najzraniteľnejším (FOTO) Foto: Slovenská sporiteľňa

Rýchlejšia pomoc ľuďom, ktorí potrebujú psychológov, sociálna asistencia ľuďom bez domova či deťom z vylúčených komunít. Tri štvorročné autá, ktoré používala Slovenská sporiteľňa, už majú nových majiteľov. Automobily tak čaká nový osud a pomôžu zachraňovať životy.

Občianske združenie IPčko odborne pomáha ľuďom v krízových chvíľach života. A súčasná pandémia, bohužiaľ, len zvýraznila potrebu takejto pomoci. „V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou sme v minulom roku zriadili Krízovú linku pomoci a v októbri sme jej služby rozšírili o výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko. Vďaka tejto spolupráci vyrážajú špeciálne vyškolení psychológovia priamo ku človeku zasiahnutému krízou pri samovražednom pokuse alebo domácom násilí. Auto, ktoré sme získali ako dar, budeme využívať najmä pri výjazdoch terénneho  krízového tímu. Spoluprácu, ľudskú podporu a skutočnú pomoc, ktorú od Slovenskej sporiteľne zažívame posledný rok, si nesmierne vážime,“ vraví Marek Madro, programový riaditeľ občianskeho združenia IPčko. 

Foto: Slovenská sporiteľňa 
Občianske združenie PRIMA sa venuje najmä užívateľom drog, pracovníkom v pouličnom sexbiznise a čoraz viac aj ľuďom bez domova. Problémy mnohých z nich pandémia len prehĺbila a počet klientov Primy takmer o polovicu. „Chceme sa veľmi pekne poďakovať Slovenskej sporiteľni a jej nadácii za podporu nášho programu Šanca na zmenu. Darované auto budeme používať na sociálnu asistenciu, sprevádzanie pre klientov, ľudí ulice. Doteraz sme museli sociálnu asistenciu realizovať mestskou hromadnou dopravou a na pešo. Našich klientov sprevádzame na súdy, k lekárom, na konzultácie s advokátom a s inými inštitúciami,“ vysvetľuje Barbora Kuchárová, výkonná riaditeľka občianskeho združenia Prima.

Foto: Slovenská sporiteľňaObčianske združenie Cesta von pomáha ľuďom, ktorí uviazli v chudobe, postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život. „V programe Omama rozvíjame deti z chudobných a vylúčených komunít už od narodenia, aby mali lepšie základy pre neskorší úspech. Darované auto zo SLSP je pre nás úžasnou pomocou. Umožní nám lepšie podporovať prácu omám, poskytovať im supervízie, dodávať edukatívne pomôcky a rozširovať program pre ďalšie deti,“ tvrdí Pavel Hrica, výkonný riaditeľ občianskeho združenia Cesta von. 
 
„Som nesmierne rád, že naše 3 autá, budú odteraz pomáhať tam, kde je to potrebné. Teda priamo v teréne pri práci psychológov, terénnych pracovníkov či koordinátorom v rómskych komunitách po celom Slovensku. Veríme, že zodpovedný líder má práve v náročných časoch pomáhať tým, ktorí to potrebujú. S ľuďmi v našej nadácii držíme palce IPčku, OZ Prima a združeniu Cesta von v ich ďalších aktivitách, ktoré sú dôležité pre lepšie fungujúce Slovensko,“ povedal Štefan Frimmer, člen správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne.