Print this page

Asociácia hovorcov Slovenska víta znovuzavedenie pozície hovorcu premiéra Ilustr. foto: FB Most-Híd

Asociácia hovorcov Slovenska víta návrat postu hovorcu predsedu vlády na slovenský úrad vlády, o ktorom povedal premiér Eduard Heger. Ide o kľúčovú pozíciu, ktorá je nielen nevyhnutnou, ale aj štandardnou súčasťou komunikácie štátu s verejnosťou naprieč celým svetom, píše Asociácia v tlačovej správe.

Meno nového hovorcu pritom zatiaľ nie je známe, zatiaľ sa hľadá. „Určite budem posilňovať komunikačný tím a určite budem mať hovorcu,“ povedal Heger Denníku N.

„Pozícia hovorcu predsedu vlády je nevyhnutná pre jasnú a transparentnú komunikáciu pre celú krajinu, jej občanov, podnikateľov, ale aj zahraničných partnerov a štáty. Predseda vlády je svojim postavením najvyšším výkonným šéfom Slovenskej republiky. Hovorca premiéra nielen odbremeňuje od množstva práce, ale predovšetkým zabezpečuje systematickosť a konzistentnosť jeho komunikácie a komunikácie Úradu vlády SR. Toto je o to dôležitejšie a nevyhnutnejšie v čase pandémie, ktorej zvládnutie je priamo závislé od komunikácie štátu s občanmi a firmami,“ povedal Vladimír Machalík, predseda Asociácie hovorcov Slovenska.

Doterajší premiér Igor Matovič oficiálneho hovorcu nemal, z úradu vlády chodili len formálne odpovede pod hlavičkou Tlačového oddeleniaÚV a premiér komunikoval len to, čo chcel, a to prostredníctvom tlačoviek, no hlavne statusmi na facebooku.
Nový premiér Eduard Heger zatiaľ nového hovorcu nemá, oznámil však, že ho už hľadá. Na úrad vlády prišiel s mediálnym poradcom Ivanom Štulajterom.

Podrobnosti: Hlavným mediálnym poradcom nového premiéra je bývalý novinár Ivan Štulajter

„Hovorca štátnej, či samosprávnej inštitúcie by mal novinárom poskytovať dostupné informácie, potrebné na zorientovanie v danej téme. Mal by zabezpečiť rovnaký prístup k informáciám pre všetky relevantné médiá a používať metódy práce, ktoré povedú k objektívnemu pohľadu na fakty. Mal by tiež vplývať na a viesť kolegov a zamestnancov organizácie, ktorú reprezentuje, k transparentnosti,“ povedal Machalík.

Asociácia hovorcov Slovenska je profesijnou organizáciou hovorkýň a hovorcov zo štátnej správy, samosprávy a súkromného sektora Slovenska.