Print this page

Nedostatok vitamínu D trápi mnohých ľudí, vás už ale nemusí! Foto: envato.elements

Oznámil vám lekár po výsledkoch z odberu krvi, že máte nedostatok vitamínu D a mali by ste popracovať na jeho dopĺňaní?

Vôbec v tom nie ste sami, odhaduje sa, že až nadpolovičná väčšina dospelej populácie má dlhodobý nedostatok vitamínu D, pričom mnohí o tom ani nevedia. Ako si vitamín D doplniť skutočne efektívne, aké dávkovanie zvoliť a budú vám stačiť len slnečné lúče?

Postačia iba slnečné lúče?

Vitamín D je často označovaný aj ako „vitamín zo slnka“. Pravdou je, že patrí medzi tých málo vitamínov, ktoré si dokáže ľudské telo vytvoriť aj samé, a to vďaka pôsobeniu slnečných UV-B lúčov na pokožku. Dokonca sa nemusíte ani opaľovať príliš dlho, podľa odhadov stačí okolo pol hodiny na priamom slnku okolo obeda, resp. do 16-tej hodiny. Ako rýchlo a koľko vitamínu D si však týmto spôsobom vaše telo zvládne vyrobiť sa odhaduje len veľmi ťažko, keďže záleží aj od typu pokožky a prípadného použitia opaľovacích krémov.

Foto: envato.elements

V každom prípade ale platí, že na tento zdroj vitamínu D sa v našich zemepisných šírkach môžete spoľahnúť iba od júna do septembra. Medzi užívané vitamíny a doplnky by ste preto mali zaradiť aj tie, s dostatočným obsahom vitamínu D.

Najefektívnejšie sú doplnky výživy

V prípade, že máte nedostatok vitamínu D, lekár vám určite odporučí jeho pravidelné dopĺňanie. Ak by ste chceli prijímať dostatok vitamínu D výlučne z potravy, mali by ste konzumovať dostatok tučných rýb, rybí olej a tiež huby. Pamätajte však, že možno aj keby ste ich jedli denne, dostatočnú hladinu D vitamínu v krvi si nezabezpečíte, nevraviac o tom, že takto jednostranne orientovaný jedálniček nie je z dlhodobého hľadiska prospešný.

Ak vám lekár neporadil konkrétne dávkovanie, tak vedzte, že bezpečná denná dávka pre dospelých je až 4 000 UI denne. Pri výbere doplnkov s obsahom vitamínu D2 a D3 sa preto orientujte práve na počet jednotiek. Vybrať si môžete buď kapsuly alebo kvapky, podľa toho, aké dávkovanie vám bude príjemnejšie. Len dodajme, že prejavy nedostatku vitamínu D sú rôzne, od častej chorobnosti, cez poruchy trávenia až po problémy s kosťami.

Počas krásnych letných slnečných dní si preto neváhajte užívať slnečné lúče a keď bude slnečného svitu menej, pomôžu vám vitamíny a doplnky, s ktorými v zdraví prekonáte aj sychravú jeseň a mrazivú zimu.