Print this page

Súťaž Zlatý středník pozná víťazov Foto: PR klub/Nikol Horáková

Ceny jubilejného dvadsiateho ročníka československej súťaže Zlatý středník sú rozdané. Titul Osobnosť PR za rok 2021 prevzal Ladislav Šticha, Talentom roku sa stal Jakub Ghanem. Trofej Grand Prix pre najlepšiu agentúru si odniesol tím MSL Czech Republic. Nové ocenenie Projekt roka získala Česká asociácia poisťovní v spolupráci s Hero & Outlaw za kampaň Spomaľ, kým nie je skutočne neskoro. Celkom si víťazi zo slávnostného galavečera v Cubex Centre Praha odniesli 33 ikonických Zlatých středníkov. Odborné poroty udelili spolu 91 ocenení na stupňoch víťazov, a to z celkom 571 prihlášok projektov do tohtoročného ročníka súťaže. V súťaži bodovali aj slovenské projekty.  

Kto zvíťazil v jednotlivých kategóriách?

Ocenenie v kategórii Integrovaná kampaň získala ŠKODA AUTO Slovensko v spolupráci s PR Clinic za kampaň Tankujte INAQ. V kategórii Spoločenská zodpovednosť, udržateľnosť a ESG hlavnú cenu prevzala Česká televízia za projekt Ochránca – Hlas pre českých učiteľov. Najúspešnejší launch, relaunch alebo rebranding sa podarilo dosiahnuť AC Sparte Praha s projektom Navždy Sparta.

Víťazom kategórie Audio a video prezentácie je dokument Parametric a Mycophyta - Budúcnosť jedla vytvorený exkluzívne pre McDonald's od študentov UMPRUM v spolupráci s MSL Czech Republic. McDonald's spolu s agentúrou zaujal aj 1. miesto v kategórii PR event za prácu Maestropiece by TMBK.

Cenu za najlepšie Využitie sociálnych sietí a influencer marketing si odniesol Kaufland SR s videom Tancujúca predavačka z Kauflandu. V kategórii Podcast pri porote získal 1. miesto Insider Podcast od Media Value. Prvenstvo v kategórii Štruktúra, obsah a storytelling obsadila ŠKODA AUTO s projektom Komiksový svet ŠKODA FOUNDERS. Cenu za najlepšiu Kreatívnu ideu si odniesla organizácia EDUin za projekt Ďakujeme všetkým učiteľom, ktorí neučia predmety, ale učia deti.

Kategóriu Nízky rozpočet a jeho efektivita vyhrali Česká banková asociácia, ESET a Polícia ČR s projektom Kyberkampaň: Cieľom hackera môžete byť aj vy! Víťazstvo v Internej komunikácii a employee engagementu si vybojovala Československá obchodná banka s kampaňou Zelená výzva. V kategórii Krízová komunikácia, komunikácia zmeny a public affairs porotu najviac zaujal projekt od Dedoles s názvom Pride kampaň – Dúhové komentáre.

Webové stránky ovládla spoločnosť Amazing places & Kúzelné miesta v ČR s webom Amazing Places . V kategórii Interný tlačený časopis a noviny zvíťazil časopis GO! od ORLEN Unipetrol v spolupráci s Business Media CZ. Ocenenie za najlepšie Tlačený externý časopis a noviny získal Nezávislý časopis Bublinky od USSPA. Medzi elektronickými časopismi a blog y uspel blog ŠKODA Kariéra.

Najväčšieho uznania v kategórii Newsletter sa dostalo Plzenskému Prazdroji s projektom Šnyt. Výročnú správu najlepšie spracovala spoločnosť CTP Invest.Aplikácia Národné múzeum realizovaná agentúrou Futured získala zlato v kategórii Mobilné aplikácie a inovácie.

Porota zvolila Osobnosť PR a Talent pre rok 2021

Osobnosťou PR bol pre tento rok zvolený Ladislav Šticha, a to predovšetkým za rozvoj komunikácie a merateľné posilňovanie reputácie Bezpečnostnej informačnej služby. Do sveta médií a komunikácie vstúpil ako redaktor Českej televízie, ktorej bol neskôr hovorcom. Potom riadil komunikáciu napríklad ministerstiev obrany či zdravotníctva alebo bol vôbec prvým hovorcom Vojenského spravodajstva. Skúsenosti má aj z firemného sektora. Od roku 2017 pôsobí ako hovorca v Bezpečnostnej informačnej službe.

Cenu Grand Prix Talent prevzal Jakub Ghanem, ktorý je vedúcim tlačového oddelenia Mestskej polície v Brne. 

Projektom roka sa stala kampaň ‚Spomal, kým nie je skutočne neskoro' Českej asociácie poisťovní, na ktorej sa podieľala agentúra Hero & Outlaw. Kampaň obsadila 1. miesto v kategórii Finančné služby. Tvorcom celovečerného dokumentu 13 MINÚT, ktorý bol vyvrcholením tohto projektu, sa dostalo pozornosti nielen v prime time Českej televízie, ale jednalo sa aj o prvý brandovaný content na svete zaradený do ponuky HBO.

Cenu Najlepšia agentúra získal tím MSL Czech Republic za dvojnásobné prvenstvo a ďalšie štyri úspechy naprieč ostatnými kategóriami. Súčasne porota ocenila dobre fungujúcu spoluprácu s klientmi a kreatívny prístup ku kampaniam s významnou visibilitou.