Print this page

Vydavateľstvo sa musí zodpovedať na súde za Hitlerove prejavy

Na súde v Brne začal súd s vydavateľmi knihy prejavov Adolfa Hitlera. Vydavateľom knihy a autorovi publikácie hrozí niekoľko rokov väzenia za popieranie genocídy.

 


Kniha, ktorá vyšla v roku 2012 v náklade 10 tisíc kusov, obsahuje 18 prejavov vodcu nacistického Nemecka. V nich nacistický vodca propaguje národný socializmus a kritizuje "medzinárodné židovstvo."

 

Podľa ČT 24 text v knihe je sprevádzaný titulkami a komentármi, ktoré podľa obžaloby jednoznačne vyznievajú ako súhlas s obsahom týchto prejavov, ktoré majú formu akéhosi vysvetlenie správnosti vtedajších názorov Hitlera. Vydavatelia ale pochybenia odmietajú. Do predhovoru knihy nedali text, v ktorom by sa od Hitlerových prejavov dištancovali vraj preto, že tento prístup je znakom totalitných a nedemokratických režimov.

Obžaloba smeruje proti viacerým ľuďom, ktorý za knihou stáli - proti brnenskému vydavateľstvu Guidemedia etc, redaktorovi a prekladateľmi knihy, spolupracujúcemu redaktorovi a grafikovi a autorovi publikácie Stanislavovi BEER.

Ako v rozhovore pre ČT povedal politológ Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne, skôr než o popieranie genocídy by sa malo debatovať o tom, či sa nejedná o trestný čin podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd človeka.

Autori považujú obžalobu za bezpredmetnú. Prejavy sú podľa nich historickým dokumentom, ktorého vydanie nie je možné považovať za trestný čin. Ako píše ČT 24 tvrdia, že ľudia majú podľa vydavateľov právo na to, aby si mohli vytvárať slobodný názor na ideológiu nacionálneho socializmu.

Autori prišli na pojednávanie s výtlačkami knihy, chceli ich rozdávať prítomným ľuďom na súde, sudca to však nedovolil.