Print this page

Počet ľudí nakupujúcich v e-shopoch sa zvyšuje Foto: SAEC

Internetové obchody sú u slovenských zákazníkov stabilne obľúbené. Aspoň raz za štvrť roka v nich nakupuje 58% percent ľudí. Výrazne menej rozšírený je naopak nákup v zahraničných e-shopoch.

 

 


Nakupovanie na internete má stále väčšiu podporu, užívatelia preferujú hlavne slovenské online obchody. S nakupovaním na internete má drvivá väčšina Slovákov (95%) tie najlepšie alebo skôr dobré skúsenosti. Vyplýva to z výskumu Mediaresearch Slovakia pre Slovenskú asociáciu elektronického obchodu.

Viac ako polovica internetových užívateľov nakupuje v internetovom obchode aspoň raz za štvrť roka (alebo častejšie), čo je o 13% viac ako v roku 2010. V žiadnom e-shope nikdy nenakupovalo iba 4% respondentov.

 

Zákazníci na Slovensku preferujú predovšetkým slovenské online obchody: v žiadnom zo zahraničných e-shopov nenakúpilo za posledný rok až 54% ľudí. Z tých, ktorí v zahraničných online obchodoch naopak nakupujú, tam uskutočnilo najväčšie percento respondentov (31%) len menej ako štvrtinu všetkých svojich nákupov cez internet. Viac ako 80% všetkého tovaru nakúpili v zahraničných e-shopoch iba 3% internetových užívateľov.

Prieskum sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1006 respondentov Slovenského národného panelu.