Print this page

Mesto zmenilo pochod neonacistov na charitu PrtSc

Každoročne v malom nemeckom mestečku majú problém. Vždy 15. novembra do malého mestečka prichádzajú davy neonacistov nielen z Nemecka, ale aj iných európskych štátov.

V rokoch 1988 až 2011 bol v mestečku Wunsiedel hrob Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa, z ktorého si neonacisti urobili pútnické miesto. Obyvatelia už protestovali aj pred Spolkovým ústavným súdom, pochod sa im však nikdy nepodarilo zrušiť.

Ako informuje stránka Rechts gegen rechts tento rok sa obyvatelia rozhodli pochod zmeniť na charitatívny beh, do ktorého zapojili aj neonacistov, bez toho, aby o tom tušili.

Pochod sprevádzala kampaň - za každý meter, ktorý neonacisti prešli, získalo občianske združenie Exit, ktoré sa venuje tomu, aby neonacisti svojich druhov opustili, 10 eur. Sumu prisľúbili podnikatelia mesta. Výsledkom bolo vyzbieraných 10 tisíc eur a s tým spojená antikampaň. Nič netušiaci extrémisti kráčali v doprovode od štartovacej čiary až po cieľ aj za skandovania obyvateľov. V cieli ich vítali transparentmi, strieľajúcimi konfetami aj občerstvením.