Vizuálny smog? Susedský trh? Pozrite sa, ako fungujú dobré nápady

Vizuálny smog? Susedský trh? Pozrite sa, ako fungujú dobré nápady

Začiatkom decembra spustilo Centrum pre filantropiu súťaž na podporu online projektov, ktoré riešia offline problémy v spoločnosti s názvom ReŠtart Slovensko.

 

 

V tomto období prebieha druhá fáza súťaže, v ktorej 8 projektov vo finále zabojuje o niekoľko tisícové ceny od spoločnosti SK-NIC a budú potrebovať Vašu podporu!

„Odborná porota vybrala 8 projektov postupujúcich do finále. Projektové tímy teraz čaká víkendový hackathon, kde dostanú priestor na rozvoj svojich nápadov, podporu od mentorov a príležitosť natočiť si „profi" video, ktoré im pomôže s propagáciou projektu," hovorí manažér súťaže, Miro Lacko z Centra pre filantropiu.

Mať dobrý nápad v oblasti dobrej a transparetnej správy vecí verejných či v oblasti rovnosti a tolerancie, prihlásiť svoju ideu na stránke restart.ludialudom.sk a potom už len postúpiť. Jednoduchý návod, ako získať podporu na iniciatívu verejnoprospešného projektu. Bojuje sa o 10 000 EUR na prvých troch miestach a rozhodujúcim je počet darcov na novej platforme Startlab.sk. O čo ide?

„V rámci projektu sme vytvorili novú crowdfundingovú platformu StartLab. Finalisti dostali unikátny priestor prezentovať svoje projekty a uchádzať sa o podporu verejnosti finančnými darmi na realizáciu svojich nápadov. Počet darcov bude rozhodujúci pri umiestnení na prvých troch miestach," upresňuje priebeh druhej etapy súťaže jej koordinátor Igor Polakovič. Platforma bude podrobnejšie prezentovaná na podujatí Hackathon, ktoré finalisti absolvujú už tento víkend, 13. – 15.marca v Impact Hube v Bratislave.

Vo finále majú šancu uspieť všetky projekty, začínajúce i rozvíjajúce sa. Crowdfundingové kampane môže verejnosť podporiť na platforme StartLabu od 16. marca.

Nápady sú rozmanité a medzi súťažiacimi môžete nájsť napríklad projekt na podporu seniorov Prvý groš alebo znevýhodnených - Tu sme. Občianski aktivisti si prídu na svoje pri projektoch Chcemvediet.sk či You can!. Vizuálny smog pomôže odstrániť AdHunter a o tom, prečo je potrebná škola, vás presvedčí Prečo škola?. O lokálnom obchode a podpore miestnych predajcov porozpráva Susedský trh a keď vás niečo trápi, čokoľvek, je tu (ne)normálne.sk.

Centrum pre filantropiu realizuje už 3. ročník súťaže ReŠtart, a práve pre to sa utvrdzuje v tom, že verejnoprospešné projekty v online priestore majú stále väčší zmysel. Nová platforma StartLab poskytne dostatok priestoru všetkým iniciatívam, ktoré majú tendenciu sa v tejto oblasti rozvinúť.

Projekt ReŠtart Slovensko 2014 bol podporený sumou 31 500 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu ReŠtart Slovensko 2014 je Posilnenie aktívneho občianstva.

Centrum pre filantropiu je nezisková organizácia, ktorá už od roku 2002 prispieva k rozvoju občianskej spoločnosti a kultivácii darcovstva na Slovensku.
Kontakt: Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava, 0918/ 905 801
email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.