Print this page

Denne strávime sledovaním médií osem hodín. Na ktorých sme závislí?

"Priemerná osoba už teraz trávi konzumáciou médií polovicu doby, keď je hore," uviedol vedúci analytického oddelenia agentúry ZenithOptimedia Jonathan Barnard. "Očakávame, že v dohľadnej dobe konzumácie médií aj naďalej rásť," dodal.

Ľudia na celom svete trávili sledovaním médií denne v priemere 492 minút, teda viac ako osem hodín. Vyplýva to zo správy Media Consumption Forecasts spoločnosti ZenithOptimedia.

V porovnaní s vlaňajškom to je nárast o 1,4 percenta, čiže o sedem minút.

Na nárast má vplyv intenzívnejšie využívanie internetu, ktoré stúplo o 11,8 percenta, okrem iného vďaka mobilným technológiám.

Správa si všíma využívanie médií v 65 krajinách. Konkrétne sa zameriava na čítanie novín a časopisov, sledovanie televízie, počúvanie rádia, návštevy kina, používanie internetu a sledovanie vonkajšej reklamy.

Najpopulárnejším médiom cez mierny pokles zostáva televízie, ktorá vlani pritiahla divákov na 183,9 minúty denne (37,9 percenta). Nasledoval internet sa 109,5 minúty. ZenithOptimedia predpokladá, že podiel televízia bude aj v roku 2017 stále viac než tretinový (34,7 percenta).

Pre obdobie 2014 až 2017 štúdie očakáva, že sa množstvo času stráveného u médií po celom svete ročne zvýšia v priemere o 1,4 percenta na 506 minút. Konzumácia internetu porastie ročne o zhruba desatinu až na 144,8 minúty denne. Ešte v roku 2010 na internet pripadala menej ako polovica.

Internet sa zároveň bude ďalej rozširovať na úkor tradičných médií. Jeho konkurenciou najviac trpia noviny, ktoré si medzi rokmi 2010 a 2014 pohoršili o viac ako štvrtinu, ďalej časopisy s poklesom o takmer pätinu a televízie, ktorá stratila šesť percent. Agentúra upozornila, že každé médium posudzuje v jeho tradičnej forme. Všetok čas strávený s on-line rozšírením televíznych spoločností a vydavateľov je zahrnutý do celkového času venovaného internete.