Môže sa "Made in China" stáť luxusnou značkou?

Print this page

Môže sa "Made in China" stáť luxusnou značkou? Ilustr. foto: SOI

Bohatí Číňania, ak chcú luxusný tovar, tak sa obracajú na Západ. To by sa však mohlo zmeniť. V krajine sa začali objavovať nové značky, ktoré chcú uspokojiť túžby novej domácej vyššej triedy a ponúknuť prvotriednu kvalitu vyrobenú v Číne, ktorá vyhovuje čínskemu vkusu. Ich podiel na trhu síce zostáva zatiaľ príliš malý, niektorí odborníci však tvrdia, že je to začiatok trvalého trendu, píše BBC.


V skriniach čínskych žien síce zatiaľ nájdete skôr sukne Gucci a kabelky Louis Vuitton ako modely značiek Uma Wang a Masha Ma, domácim značkám však nahrávajú tri skutočnosti.

Prvá je posun vo vkusu bohatých čínskych spotrebiteľov od veľkých honosných drahých značiek k elegantnejšej, viac špecializovanej ponuke. Druhou je zlepšenie kvality, ktorá pomáha rodiacim sa značkám zbaviť sa stigmy "Made in China" a dáva ich na rovnakú úroveň s globálnou konkurenciou. A tretí - je všeobecná vlastenecká nálada, ktorú prinieslo vzkriesenie "čínskeho sna" za podpory prezidenta Si Ťing-Pchinga.

Podľa analytikov sa v poslednej dobe darí niektorým čínskym značkám dosiahnuť úspech a rešpekt vďaka vlastnej usilovnosti. Niektoré luxusné značky a produkty majú ohlas hlavne u rodených spotrebiteľov, vďaka ktorým sa objavujú aj na pultoch po celom svete. Sú to napríklad značky Ye Mingzi, Bao Bao Wan či luxusné kozmetika The Herborist, ktorá vsádza na to, čo je s Čínou najviac spájané - bylinky a tradičná čínska medicína. Ako prvá čínska značka luxusnej kozmetiky otvorila svoj obchod v zahraničí, v parížskej prestížnej ulici Avenue de l'Opera. Obľubu si získal aj čínsky kaviár, ktorý možno nájsť na jedálnych lístkoch reštaurácií s tromi michelinskými hviezdičkami po celom svete.

"Predtým boli ľudia v rozpakoch z niečoho, čo prichádza z Číny. To už ale dlho nie je pravda," hovorí Shaun Rein, autor knihy The End of Copycat China (Koniec čínskeho imitátora) a zakladateľ konzultačnej firmy China Market Research Group. Podľa neho je pre čínske značky teraz výborná doba, pretože ľudia sa zaujímajú o čínsky životný štýl a túžia po ňom.

Príkladom môže byť najnovšia módna kolekcia, označovaná haute-couture, ktorú vytvorila módna návrhárka Kuo Pchej. V poslednom desaťročí jej extravagantné modely svojsky interpretovali európsku kultúru. Teraz jej prepracované červené šaty a etnické vzory odkazujú na jej čínske korene. Pchej, ktorá pravidelne oblieka miestne celebrity pre akcie "na červenom koberci", sama hovorí, že rok 2008 bol zlomový. "Vtedy som si uvedomila, že som hrdá, že som Číňanka," uvádza.