Print this page

Značka Tuzex sa vracia

Elektronika, riflové oblečenie, delikatesy či značková kozmetika - istý tovar pred rokom 1989 bolo možné nájsť u nás len v Tuzexe a za bony.

 

 

Značka Tuzex sa vracia, na Slovensku má už vlastnú doménu. Po niekoľkomesačnom vyjednávaní prechádzajú v Českej republike práva na ochrannú známku na spoločnosť Tuzex CZ, ktorá chystá návrat tejto legendárnej značky, povedal majiteľ spoločnosti Otto Fiamin pre český web mediaguru.cz. Firma v najbližších dňoch predstaví koncept, podľa ktorého bude pôsobiť na trhu. "Nový Tuzex využíva ochrannú známku chce nadviazať na tradíciu tejto značky s využitím nových technológií," dodal Otto Fiamin.

Staronová značka chystá návrat aj na Slovensko. Na Slovensku aj u našich susedov je už zaregistrovaná doména tuzex.sk a tuzex.cz, na ktorej je zatiaľ rovnaké logo Tuzexu.

Foto: Britská ambasáda v Prahe

"Cieľom Tuzexu je zmeniť desiatky rokov nemenný spôsob nakupovania tak, aby korešpondoval z 21. storočím. Obdobným spôsobom, ako to vo dokázali Tesla, Zappos ČI Uber, aj Tuzex sa chystá nabúrať zaužívané zvyklosti, "povedal Dale Fiamin.

Ochranná známka mala od roku 1989 na Slovensku viacero majiteľov.
Ešte v roku 1993 si ochrannú známku registrovala spoločnosť Tuzex a.s. V roku 2013 si ochrannú známku zaregistrovala spoločnosť BCSR z Banskej Bystrice.

TUZEX alebo podnik zahraničného obchodu bol v Československu v období socializmu jediné miesto, kde bolo možné kúpiť tovar zo západu. Tuzex mal sieť predajní po cele republike, v ktorých sa predával zahraničný tovar alebo domáci tovar určený na export za „odberné poukazy Tuzexu, podniku zahraničného obchodu" inak nazývané bony.