Print this page

Irán uzavrel reštauráciu KFC deň po jej otvorení

Iránske úrady deň po otvorení uzavreli teheránsku reštauráciu, ktorá bola považovaná za prvú reštauráciu amerického reťazca KFC v krajine.

Šéf podniku Halal KFC však podľa médií tvrdí, že s americkým gigantom Kentucky Fried Chicken nemá vôbec nič spoločné.

Polícia svoje rozhodnutie zavrieť reštauráciu vysvetľuje podozrením, že podnik mal falošnú licenciu. Jej zásah podľa spravodajského serveru BBC pravdepodobne súvisí s obavami konzervatívnych islamistov z rastúceho západného vplyvu v Iráne.

"Uzavretie Halal KFC bolo nedorozumenie," tvrdí vedúci reštaurácie Abbás Pazuki, podľa ktorého si polícia poplietla jeho podnik s americkým KFC. "Sme súčasťou Značky Halal KFC, ktorá prišla z Turecka. Patrí moslimom, zameriava sa na zákazníkov v moslimských krajinách," dodal. Turecký reťazec je podľa neho konkurentom amerického KFC.

Výrazom "halal" sa označujú potraviny, ktoré moslimovia smejú konzumovať.

Skoršie správy z Teheránu uvádzali, že úrady zavreli prvú reštauráciu KFC v Teheráne, ktorej otvorenie sa pokladalo za známku posilňujúceho amerického vplyvu.

Šéf iránskej obchodnej Komory Ali Fazel však potvrdil, že iránsky KFC nie je spätý s americkým reťazcom. "V súlade s príkazmi najvyššieho duchovného vodcu nevydávame žiadne zákazy západným firmám," povedal.