Print this page

Francúzsky zábavný priemysel žiada po útokoch desiatky miliónov eur Foto: www.redbullmusicacademy.com

Francúzske združenie usporiadateľov hudobných podujatí Prodiss žiada od štátu 50 miliónov eur, ktoré majú brandži pomôcť s prekonaním krízy vyvolanej nedávnymi parížskymi atentáty.

Združenie Prodiss uvítalo štvormiliónový pomoc, ktorú hudobnému priemyslu niekoľko dní po teroristických útokoch z 13. novembra sľúbila francúzska ministerka kultúry Fleur Pellerinová. Šoková vlna vyvolaná atentáty však podľa neho vyžaduje strednodobý plán a minimalizácia jej vplyvu si podľa neho vyžiada odhadom 50 miliónov eur.
Informovala o tom dnes agentúra AFP.
Najkrvavejší zo série parížskych útokov sa odohral v koncertnej sále Bataclan, kde pri koncertu americkej rockovej kapely Eagles of Death Metal zahynulo 90 ľudí.

Po útokoch bolo v Paríži zrušené množstvo kultúrnych podujatí. Iba predaje lístkov na koncerty klesli podľa ich organizátorov v týždni po atentátoch zhruba o 80 percent.

Okrem výpadku tržieb sa zábavný priemysel obáva nárastu nákladov na bezpečnostné opatrenia, čo ohrozuje konania ďalších akcií.

Väčšina veľkých parížskych divadiel a koncertných siení sa znovu otvorila cez víkend, ale ich návštevnosť klesla zhruba o tretinu.

Združenie Prodiss tiež navrhlo, aby jeho členovia vyjadrili solidaritu s obeťami atentátov a ich blízkymi založením fondu, do ktorého by bolo odvádzané jedno euro z každej vstupenky predané v decembri.

Francúzska vláda vytvorila na pomoc usporiadateľom zábavných podujatí osobitný fond solidarity, do ktorého zatiaľ vložila 3,5 milióna eur. Ďalších 500.000 eur do fondu pridal autorský ochranný zväz.