Ako dopadol spor o poplatky za spievanie Happy Birthday To You?

Print this page

Ako dopadol spor o poplatky za spievanie Happy Birthday To You? Reprofoto Batman begins

Dvojročný spor o to, či za použitie populárneho popevku platiť alebo nie, sa skončil.

Americká nahrávacia spoločnosť Warner/Chappell Music dosiahla mimosúdne urovnanie v spore o právo k slávnej narodeninovej piesni Happy Birthday To You. Oznámil to vo štvrtok denník The Los Angeles Times. Spor o copyright k jednému z najznámejších popevkov na svete trval od roku 2013. Nahrávacia firma nesúhlasila s názorom žalobcu, že pieseň zľudovela a práva na ňu uplatňovať nemožno.

Žalobcom bola filmová spoločnosť Good Morning To You Productions, ktorá začala pred tromi rokmi natáčať film o histórii tejto piesne. Vo filme prezentovala názor, že pieseň Happy Birthday To You je majetkom verejnosti a licenčné poplatky, ktoré za ňu spoločnosť Warner/Chappell Music vyberá, sú nezákonné. Ročne je to vraj okolo dvoch miliónov dolárov (50 miliónov korún).

Tento rok v septembri americký federálny súd súhlasil s tvrdením žalobcov a rozhodol, že výber licenčných poplatkov je v rozpore so zákonom. Rozsudok dával mnohým americkým produkčným firmám právo žiadať od Warner/Chappell Music peniaze naspäť.

Len pár dní pred začiatkom procesu však došlo k mimosúdnej dohode, ktorej podrobnosti neboli zverejnené. Výsledkom ktorej je, že obľúbený popevok môže ktokoľvek a kdekoľvek šíriť voľne.

Pesničku zložila v roku 1893 učiteľka materskej školy v štáte Kentucky Patty Smith Hillová spolu so svojou sestrou Mildred. Spoločnosť Warner/Chappell Music získala práva k popevku v roku 1998.