Print this page

Ruskí novinári zmerali infláciu podľa surovín na zemiakový šalát Reprofoto: YouTube

Klesajúce ceny ropy a špirála sankcií v obchodných vzťahoch so Západom v tomto roku ťažko poznamenali ruskú ekonomiku.

Pre bežných Rusov sa kríza prejavila najmä zdražovaním potravín, ktoré išli hore aj o desiatky percent. Mieru inflácie za posledné dva roky sa ruskí novinári pokúsili zobraziť porovnaním cien základných surovín na zemiakový šalát, ktorý počas novoročných sviatkoch nesmie chýbať na žiadnom ruskom stole.

Oficiálne štatistiky ukazujú, že v rokoch 2014 a 2015 sa inflácia v Rusku v súhrne pohybovala okolo 30 percent. "Index zemiakového šalátu", ktorý zostavila redakcia denníka Komsomoľskaja Pravda, ale uvádza vyšší údaj: ruské gazdiné musia tento rok v porovnaní so sviatkami pred dvoma rokmi zaplatiť za základné suroviny na šalát o takmer 36 percent viac peňazí. V roku 2016 sa ceny zvýšia o ďalších najmenej 11 percent.

Ruský zemiakový šalát niektoré bohatšie rodiny dopĺňajú kaviárom alebo rybími delikatesami, základné suroviny sa ale vraj od sovietskych čias nemenia - sú to zemiaky, majonéza, zelenina a vajcia. Najvyšší nárast cien zaznamenali autori pri vajciach, ktorých cena v Rusku za posledné dva roky stúpla o 45 percent.