Ako vyzerá nakupovanie pred Veľkou nocou?

Ako vyzerá nakupovanie pred Veľkou nocou? Ilustr. foto: RTVS

Veľká noc je jedným z dôležitých období v roku pre maloobchodníkov z hľadiska spotreby domácností v oblasti potravín.

Vo veľkonočnom týždni minie český kupujúci až o pätinu a slovenský kupujúci až skoro o tretinu viac ako počas priemerného týždňa v roku, vyplýva to z prieskumu GfK na reprezentatívnej vzorke 1500 slovenských a 2000 českých domácností.

Pri pohľade na tieto sviatky z minulých rokov vidíme, že český kupujúci nakupuje vo veľkonočnom týždni nadpriemerne hlavne vo štvrtok a piatok, pričom počas veľkonočného pondelka sú priemerné denné výdavky na potraviny a drogériu najnižšie, len niečo okolo tretiny výdavkov priemerného dňa. Na Slovensku vidieť počas veľkonočného týždňa veľmi intenzívne nakupovanie už od začiatku týždňa, ktoré vrcholí na Zelený štvrtok, kedy nakupovanie Slovákov dosiahne až dvojnásobnú intenzitu.

Naopak, Veľký piatok je už podpriemerný a na Veľkonočný pondelok je nakupovanie minimálne. Počas jedného nákupu sú kupujúci v oboch krajinách ochotní zaplatiť až o štvrtinu viac v porovnaní s priemerným výdavkom na nákup počas celého roka.

Čoho si doprajeme počas Veľkej noci do väčšej miery?

V nákupoch domácností nájdeme v týchto týždňoch rôzne typické výrobky pre obdobie Veľkej noci. Ide najmä o zvýšené zastúpenie čokoládových a sezónnych cukroviniek, slaných pochutín, alkoholických nápojov, čerstvej zeleniny a ovocia. Samozrejme, nechýbajú ani vajíčka a typické mäsové výrobky (napr. veľkonočná šunka). Vyššie zastúpenie v našich nákupných košíkoch si nájde aj špeciálne veľkonočné pečivo (napr. veľkonočný baránok), ale taktiež aj majonézy. Keďže Veľká noc symbolizuje aj príchod jari, spája sa toto obdobie aj s jarným upratovaním. Preto v nákupoch nezaostávajú ani drogériové kategórie, ako napr. čističe do domácnosti.

Veľká noc v mestách a na vidieku

Intenzita nakupovania je nadpriemerná v malých aj veľkých sídlach. Čím viac sa v Čechách pozrieme do menších miest, tým intenzívnejšie sú nákupy v tomto sviatočnom období pri porovnaní s priemerom. Na druhej strane na Slovensku je nakupovanie intenzívne vo všetkých sídlach. Podpriemerne skončili len naše dve hlavné mestá - Praha a Bratislava.