Print this page

Reprofoto J&T Reprofoto J&T

Čínska súkromná spoločnosť CEFC China Energy Company Limited (CEFC) získa päťdesiatpercentné podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group SE (JTFG).

Zástupcovia oboch spoločností to potvrdili podpisom zmluvy o strategickom partnerstve.

Táto čínska spoločnosť minulý rok vstúpila do českých mediálnych firiem Médea Group a vydavateľstva Empresa Media.

Čínska spoločnosť CEFC rokovala podľa informácií českého Rádiožurnálu aj o možnosti vstupu do investičnej skupiny Penta.

"Oblasť financií je jednou z kľúčových, ktoré sa CEFC po celom svete dlhodobo venuje. Našou prvou investíciou pri vstupe do Českej republiky a strednej Európy preto bola akvizícia takmer desiatich percent v bankovom holdingu JTFG. V ňom sme našli silného a spoľahlivého partnera. Vzájomne sme sa preto dohodli na navýšenie nášho podielu a uzavretie strategického partnerstva," povedal podľa tlačovej správy Chan Chauto, prezident CEFC China Energy Company Limited a predseda predstavenstva jej európske skupiny CEFC Group (Europe) Company.

"Vstup tak silného partnera do skupiny je pre nás príležitosť, ako sa dostať medzi najvýznamnejšie spoločnosti stredoeurópskeho regiónu a expandovať na nové trhy. Uzavretie partnerstva s CEFC, kedy sme aj naďalej zodpovední za manažérske vedenie skupiny, vnímame ako historicky najvýznamnejšiu transakciu, ktorú sme kedy realizovali, "komentuje Patrik Tkáč, podpredseda predstavenstva J&T Finance Group SA.

Vstup CEFC do JTFG podlieha ešte schváleniu príslušných regulačných orgánov všetkých krajín, v ktorých JTFG pôsobí.

Súčasťou strategického partnerstva je aj rámcová dohoda o spolupráci JTFG s čínskou finančnou inštitúciou China Developement Bank v celkovej hodnote 800 miliónov eur na investície do vybraných projektov.