Print this page

Pivo Budweiser sa v USA premenuje na America Foto: anheuser-busch.com

Nadnárodný pivovar Anheuser-Busch InBev v Spojených štátoch na leto premenuje svoje pivo Budweiser na America.

Vlastenecký názov na fľašiach a plechovkách pribudne od 23. mája do novembrových prezidentských volieb, v ktorých budú Američania rozhodovať o nástupcovi Baracka Obamu. Predaj piva zvyčajne vrcholí v lete a pivovar dúfa, že zmeneným názvom priláka viac amerických zákazníkov.

Skupina AB-InBev vznikla v roku 2008, kedy belgický pivovar InBev prevzal amerického konkurenta Anheuser-Busch. Práve ten je výrobcom piva Budweiser. Skupina AB-InBev má sídlo v Belgicku a riadená je z Brazílie.
"Premenovať svoje pivo na America je od Budweiser dosť neokrôchané, vzhľadom na to, že to je teraz belgická firma," napísal na twitteri redaktor technologicky orientovaného webe Verge T. C. Sottek. Spravodajský server BBC zmieňuje tiež spor ohľadom ochrannej známky, ktorý o značku Budweiser a jej obmeny vedie Anheuser-Busch viac ako 100 rokov s českým pivovarom Budějovický Budvar.

Pre Anheuser-Busch to nie je prvá takáto kampaň. Pivo Budweiser s obrázkom Sochy slobody alebo vlajkou Spojených štátov sa objavilo aj počas predchádzajúcich letných kampaní. Tá najnovšia bude prebiehať súbežne s prípravami na jesenné prezidentské voľby, ale aj s letnými olympijskými a paralympijskými hrami v Brazílii.

Skupina AB-InBev vedie o značku Budweiser dlhodobo súdne spory s Budějovickým Budvarom. Vďaka registráciám ochranných známok Budweiser alebo Budweiser Budvar, ktoré patria Budějovickému Budvaru, nemôže používať AB-InBev svoju kľúčovú značku Budweiser v takmer 70 krajinách. Napríklad pre vývoz do Ameriky používa Budvar svoju exportnú značku Czechvar. AB-InBev naopak dováža do Európskej únie svoj "Bud".