Print this page

Harry Potter sa vracia na stránky kníh, do kina aj divadla

Päť rokov po tom, čo do kín prišla posledná časť filmového prepisu dobrodružstva čarodejníckeho učňa Harryho Pottera, môžu jeho fanúšikovia zajasať.

Vychádza ďalšie knižné pokračovanie Harryho Pottera – Harry Potter a Prekliate dieťa (prvá a druhá kniha), na jeseň príde nový potterovský film do kín a v Londýne sa hrá aj špeciálne divadelné predstavenie. Kniha vyšla 31. júla najprv v USA, Veľkej Británii a v Kanade - v deň na fiktívne 36. narodeniny Harryho Pottera. Tamojšie kníhkupectvá mali nočné slávnostné zahájenie predaja.

"Vyzerá to, že (autorka kníh o Harrym Potterovi J.K.) Rowlingová si oddýchla a teraz sa vo veľkom štýle vracia späť do Potterovho sveta," citovala agentúra Reuters dvadsaťsedemročného Andrewa Simsa, spoluzakladateľa fanúšikovskej stránky Hypable. "Z tých, ktorí čítali knižku ako deti alebo dospievajúci, sú teraz dvadsiatnici a tridsiatnici. Všetci sme vyrástli s Harrym a terajší slávnostné zahájenie predaja knihy nás budú vracať do detstva," dodal.

Na Slovensku získala práva na tzv. špeciálne vydanie scenára zo skúšok vydavateľstvo IKAR. Slovenský preklad knihy síce ešte nie je hotový, no už je v ponuke s možnosťou online objednávok.
Prekliate dieťa je na Slovensku už dostupné v angličtine.

Scenár Prekliateho dieťaťa sa popisuje ako ôsmy príbeh Harryho Pottera a je v americkom knižnom rebríčku knihou s najväčším počtom predbežných objednávok od roku 2007. V príbehu tridsaťsedemročný Harry a jeho žena Ginny majú syna Albusa, ktorý sa chystá študovať na Rokforte. Potomka Scorpiusa má Harryho niekdajší násilnícky rival Draco. Osudy oboch mladíkov sú stredobodom príbehu.

Tento rok v novembri tiež mieri na do kín film Fantastické zvery a ich výskyt natočený podľa rovnomennej knihy Rowlingovej. Dej sa odohráva v New Yorku v roku 1926, a hoci vychádza z potterovských príbehov, privádza na scénu nové postavy aj nové zápletky. Slovenská premiéra filmu je naplánovaná na 17. novembra, v USA a v Británii o deň neskôr.

Kníh o čarodejníckej sirote s kľukatou jazvou na čele sa vo svete predalo viac ako 450 miliónov kópií, preložené boli do 78 jazykov. Filmy na motívy kníh o Harrym zarobili vyše sedem miliárd dolárov.