Print this page

Hlavný hygienik: Dôchodcovia nad 65 rokov nesmú nakupovať mimo vyhradeného času Ilustr. foto: FB ÚVZ

Od dnešného dňa 22. apríla sa mení vyhradený čas pre dôchodcov na nakupovanie. Kým doposiaľ ich čas bol medzi 9 až 12 hodinou, najnovšie môžu nakupovať už len od 9 do 11 hodiny. Mnohých dôchodcov zarazila informácia hlavného hygienika, že mimo ten čas nakupovať nemôžu.

„S účinnosťou od 22. apríla 2020 do odvolania sa prevádzkovateľom prevádzok okrem lekární, predajní a výdajní zdravotníckych pomôcok a očných optík, vrátane vyšetrenia a merania zraku, ak sú tieto súčasťou predajne a čerpacích staníc pohonných hmôt a palív a autoumyvární nariaďuje umožniť v dňoch pondelok až piatok v čase od 9:00 hod. do 11:00 hod. vstup iba osobám nad 65 rokov. V inom čase je osobám nad 65 rokov zakázané tieto prevádzky navštevovať a týmto prevádzkam osoby nad 65 rokov obsluhovať,“ píše sa v nariadení.

Odporúčame aj: Kompletný zoznam obchodov a prevádzok, ktoré môžu byť oddnes otvorené (ZOZNAM)

"Aj v predchádzajúcom opatrení sme mali, že týmto osobám sa nakupovanie v iných časoch zakazuje," povedal po zasadnutí ústredného krízového štábu hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Budú hazardovať so svojím zdravím, so svojím vlastným životom, ak nevyužijú ten čas," dodal.
Kontroly podľa jeho slov nebudú vyberať pokuty, ale poúčať ľudí.

Mnoho dôchodcov ostalo pobúrených, nové nariadenie kritizujú. Napríklad takí, ktorí pracujú a v danom čase sú v práci.