Print this page

BILLA rozširuje oddelenie „Zdravý svet“ a ponuku s potravinovými intoleranciami do predajní po celom Slovensku Foto: Billa

Spoločnosť BILLA zaradila do všetkých svojich supermarketov sekciu „Zdravý svet“. Reaguje tak na zvýšený záujem zákazníkov o sortiment potravín, ktoré podporujú zdravý a vyvážený životný štýl. Rovnako tak rozširuje aj ponuku pre zákazníkov s potravinovými intoleranciami. Oddelenie so sortimentom zdravých potravín si spoločnosť otestovala v piatich BILLA predajniach a nakoľko zákazníci ho hodnotili vysoko pozitívne, rozšírila ho plošne na celé Slovensko.

Obezita či iné civilizačné ochorenia 21. storočia, obmedzenia v konzumácii určitých typov potravín alebo len potreba ľudí žiť a vyzerať zdravo. Aj to sú faktory, ktoré postupne menia nákupné preferencie zákazníkov. Tí majú záujem o potraviny, ktoré podporujú zdravý životný štýl, čo potvrdzuje aj prieskum agentúry 2muse. Ten si v  auguste na vzorke viac ako 500 respondentov nechala vypracovať spoločnosť BILLA. Z prieskumu vyplýva, že viac ako štvrtina opýtaných na týždennej báze vyhľadáva potraviny bez „éčok“, teda bez konzervantov. Takmer rovnaké percento sa pravidelne zaujíma aj o potraviny so zníženým obsahom cukru a pätina zákazníkov týždenne vyhľadáva bio produkty. Tieto tri kategórie potravín až dve tretiny opýtaných považujú za zdravšie. Bezgluténové, bezlaktózové, a tiež vegetariánske a vegánske výrobky viac ako tretina opýtaných vyhľadáva z dôvodu, že ich považuje za ľahšie stráviteľné.

Sortiment zdravých potravín v BILLA

BILLA zaviedla oddelenie „Zdravý svet” vo vybraných predajniach v septembri minulého roka. Išlo o päť prevádzok v Bratislave a jej okolí. O niekoľko mesiacov na to, vo februári, spoločnosť v týchto supermarketoch oslovila takmer 400 zákazníkov, pričom sa zaujímala o ich postoj k zdravým potravinám. „Z nášho prieskumu vyplynulo, že 92 % opýtaných ľudí dbá o správnu výživu a zdravé produkty. Ako pozitíva oddelenia Zdravý svet zákazníci uviedli dostatočnú ponuku výrobkov, ich vysokú kvalitu, zreteľné označenie v regáloch a tiež to, že výrobky sú prehľadne a logicky umiestnené v rámci predajnej plochy,“ povedala Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.

Keďže koncept sa u zákazníkov osvedčil, spoločnosť reaguje na zvýšený dopyt po špecifických produktoch otvorením sekcie „Zdravý svet“ v predajniach po celom Slovensku. Zákazníci, ktorí vyznávajú pestrý a vyvážený životný štýl, nájdu v tomto oddelení ponuku fitness produktov, potraviny s vyšším obsahom proteínov, vegánsky a vegetariánsky sortiment, výrobky známej značky Alnatura či privátnej značky BILLA BIO. Spoločnosť myslí aj na zákazníkov, ktorí trpia rôznymi potravinovými obmedzeniami, a preto oddelenie „Zdravý svet“ prináša aj viac produktov bez gluténu, bez laktózy či pre diabetikov. Väčšina výrobkov v tejto sekcii je v bio kvalite, čo znamená, že pri ich pestovaní a spracovávaní sa nepoužívali pesticídy, umelé farbivá a hnojivá, ani aromatické a konzervačné látky.

Sekcia s ponukou zdravých potravín sa zavádza v každej z BILLA predajní na Slovensku, pričom vo vybraných šestnástich prevádzkach ponúka rozšírený sortiment. „Zdravý svet“ tiež bude súčasťou každého novovybudovaného supermarketu BILLA, vrátane toho, ktorý sa 2. septembra otvoril v obci Miloslavov, neďaleko Bratislavy. „Spoločnosť BILLA sa vždy snaží vychádzať v ústrety svojim zákazníkom. Veríme, že zavedením oddelenia Zdravý svet potešíme ľudí, ktorí si zo zdravotných dôvodov nemôžu dopriať všetky druhy potravín. Rovnako našich zákazníkov podporujeme aj vo vyváženom životnom štýle a prinášame im kvalitné proteínové či fitness produkty,“ uviedla K. Kirchnerová.

Dôležitá je pestrosť jedálnička

Vyvážená strava a pravidelný pohyb sú kľúčom k správnej životospráve. Hoci štatistiky hovoria, že vo svete narastá počet ľudí trpiacich nadváhou a obezitou, na druhej strane pribúda čoraz viac ľudí, ktorí o svoj životný štýl dbajú vo zvýšenej miere. Tieto dva fakty pritom so sebou úzko súvisia. „Čím sú obezita a nadváha rozšírenejšie, tým je väčšia cieľová skupina pre zdravé potraviny. A nepochybne za preferovaním takýchto potravín stojí aj odstrašujúci príklad pre tých, ktorí obézni nie sú, čo by sa im zo zdravotného hľadiska mohlo stať, ak by sa stravovali nezdravo,“ uviedol odborník na výživu MUDr. Boris Bajer a zároveň vyjadril svoj postoj k ďalšiemu súčasnému trendu v životospráve. V rámci neho siahajú ľudia, ktorí netrpia žiadnymi potravinovými intoleranciami, po bezgluténových, bezlaktózových či DIA výrobkoch – v domnení, že takéto potraviny sú pre nich vhodnejšie či zdravšie. „Pre udržanie pestrosti odporúčam každému konzumovať čo najväčšiu škálu potravín a rôzne špecifické potraviny prenechať pre špecifické ochorenia,“ povedal B. Bajer.

Prieskum Pečivo a zdravé potraviny vypracovala pre spoločnosť BILLA agentúra 2muse na základe kvantitatívneho omnibusového prieskumu formou on-line panela s riadeným prístupom na vzorke 506 respondentov. Terénny zber dát prebiehal v rozpätí dátumov 17.8. až 19.8.2020.